Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна представя от днес,

...
Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна представя от днес,
Коментари Харесай

“Салонът на природата” на Милко Божков и Борис Христов от днес във Варна

Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна показва от през днешния ден, 5 май експозиция, която се чака с неспокойствие от естетите и колекционерите в морския град.

След експонирането на “Салонът на природата ” в Плевен и СГХГ, в този момент взаимният план на двама огромни актьори - галерия, съпроводена с представително издание - идва във Варна в най-мащабната си версия, оповестяват от галерията за Moreto.net.

„ Салонът на природата “ на Борис Христов и Милко Божков е абсолютно културно събитие от най-висша категория, което имаме привилегията да представим в ГХГ-Варна. Отдавнашно е креативното партньорство сред двамата огромни актьори, които са намерили своята духовна Аркадия надалеч от суетата, споровете, интригите и измените, с цел да живеят в естетика със себе си, с природата и изкуството.

В следмодерните времена на свръхтехнологично развиване, в които видяхме и почувствахме „ загубата на човещина “, изкуството на Милко Божков и Борис Христов е човечно и прекомерно надълбоко доближава до най-фините сфери на душата. В тоталната привидност на днешното общество, то е същинско и носи етически и човешки истини. В екзистенциалния безпорядък, безсмислие и деградация поетичният му и образен свят предлага благородни и хуманни смисли, гради мъдри, ясни и универсални показа.

Във вездесъщата „ витална спонтанност “ (според Хосе Ортега и Гасет), превзела актуалната просвета, Милко Божков демонстрира рядко срещана естетика сред прочувственото прекарване и рационалното мислене в акта на основаването, сред артистичния подтик и спокойното градене на формата. В преситената с виртуална действителност и всевъзможни спекулации образна среда, той съхранява все по-ценното ръкотворно и сетивно отношение към пластическия език, резервира класическата картинност с всичко трайно и красиво в нея, построява „ скъпоценна “ живописна материя, която носи наслада и удоволствие от всяка мазка и линия, от всеки артистичен жест. На фона на актуалния образен маниеризъм у нас, в който самонадеяно шества външноефектната, само че повърхностна и в множеството случаи празна, детска игра с концептуални конструкти, Милко Божков носи светлината на висококласично художествено „ вчувстване “ в същността и образния живот на един богат интелектуален и нравствен свят.

С безграничната си заложба и забележителна осведоменост Милко Божков и Борис Христов са способни да основават висококултурно изкуство, в което с удивителна мъдрост смесват, съпоставят и интерпретират времена, култури, естетически, морални и метафизичен категории. В него, с неизчерпаемите преображения на формата те като че ли събират разпилените, само че към момента живи територии и оживели свидетелства на чистия, повсеместен дух. Затова, когато мечтателствам изкуството на Милко Божков и поезията на Борис Христов, непроменяемо се връщам към онази красива, мистериозна фраза: Et in Arcadia ego!, което значи – „ И аз бях в Аркадия! “
Изложбата “Салонът на природата ” ще бъде открита в 18:00 на 5 май в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ - Варна и ще остане експонирана до 3 юни 2022.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР