Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Шедьоври на класическия руски романс събират ценители в Градската галерия

Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев " Шедьоври на класическия съветски романс “ ще съберат ценителите на красивата музика в Градската художествена изложба на 14 април от 18.00 часа. Стилният концерт ще сервира най-хубавото от съветския романс, който с изразителната си мелодика е добре прочут на българския слушател. Зародил се във времето обратно, когато не е имало радио и телевизия, този род е бил извънредно известен измежду всички кръгове на съветското общество. Задължителен за огромни всемирски събития или за интимни фамилни и другарски сбирки, романсът несъмнено би могъл да се съпостави със актуалната поп музика. 

Искрен, гальовен и буен, съветският романс споделя за замайване и обезсърчение, за екстаз и печал, за обич и разлъка. Неговата романтика предизвика страстите и допира най-фините струни на сърцето. Разбираема и близка до хората, тази музика освен че не губи достолепията си, а им придава самобитна духовна патина. Превръща ги в непреходни изящни бисери, съхранили в себе си най-чистите човешки пориви. 

Идеята за цикъла концерти с съветски романси принадлежи на мецосопраното Михаела Берова и пианиста Руслан Павлов, който е създател на оркестрациите и аранжиментите на някои от творбите. За присъединяване в първия концерт от поредицата " Шедьоври на класическия съветски романс “ двамата са поканили и сътрудниците си от Държавна опера Варна Даниела Димова – сопран и Вяра Железова – мецосопран, също пианистката Жанета Бенун и струнното трио " Магнифика “ - Марина Винокурова - цигулка, Марина Славчева – цигулка и Олена Мошинска – виолончело. 

" С нашия концерт желаеме да изтъкнем хубостта, която не се нуждае от пояснение “, обобщава креативните планове на екипа Руслан Павлов. В програмата са включени вокални и инструментални произведения от съветски композитори, творили на границата сред XIX и XX век, измежду които Чайковски, Рахманинов, Мусоргски, Бородин, Направник и други Освен известните романси " Я помню чудное мгновение “, " Не пой, хубавица “, " Я Вас любил “, " Зимний вечер “ и други, ще прозвучи за пръв път във Варна и цикъл от 4 песни на композитора  Иполитов-Иванов.

 Проектът " Шедьоври на класическия съветски романс “ се осъществя с финансовата поддръжка на фонд " Култура “ при Община Варна. Вход свободен.

 

 

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР