Град Венеция в Италия няма да бъде включен в списъка

...
Град Венеция в Италия няма да бъде включен в списъка
Коментари Харесай

Изключиха Венеция от списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО

Град Венеция в Италия няма да бъде включен в листата на застрашеното международно завещание на ЮНЕСКО, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е решението на Комисията за международно завещание, която заседава в Рияд, обратно на рекомендациите на специалистите на ЮНЕСКО.

Организацията беше предложила Венеция – обект, заплашен от свръхтуризъм и световно стопляне, да бъде включена в листата на международното завещание „ в риск “ заради „ незадоволителните “ ограничения, подхванати в Италия за битка с утежняването на положението на обекта.

Краткото странствуване в препълнена гондола с нацупен гондолиер, който се кара на туристите, е надалеч от сантименталните показа за Венеция, само че е емблематично за навлизането на града в всеобщия туризъм.

Подобно намаление на оценката, каквото градът избегна преди две години, щеше да значи обвиняване против ръководството на туризма във Венеция.

Решението пристигна единствено няколко дни, откакто стана ясно съгласно публични данни за града, че броят на туристическите кревати във Венеция към този момент е по-голям от броя на жителите.

На съвещанието на градския съвет преди гласуването Венеция да стане първият град в света, в който посетителите заплащат входна такса, пристрастеностите се нажежиха.

Критиците насочиха обвиняване, че данъкът е бил припрян, с цел да се впечатли комисията на ЮНЕСКО, че градът работи за ограничение на всеобщия туризъм.

Евентуално намаление на категорията няма за цел да бъде наказателна мярка, а да предизвести международната общественост, че е належащо да се направи повече за решение на проблемите, засягащи обекта на международното завещание.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР