Говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канаани цинично

...
Говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канаани цинично
Коментари Харесай

След десетки атаки по Украйна, Иран цинично лъже, че не са доставяли на Русия дронове-камикадзета

Говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канаани цинично лъже за неучастието на страната му в доставката на ирански дронове за Руската федерация, предава организация УНИАН. 

„ Ислямска република Иран смята оповестената вест за доставка на безпилотни самолети на Русия, които да бъдат употребявани във войната в Украйна, за неоснователна и не я удостоверява “, споделя Насър Канаани, представител на иранското външно министерство. Съобщението е оповестено на уеб страницата на Министерството на външните работи на страната.

Той показва и позицията на Иран, съгласно която е належащо Украйна да води мирни договаряния със страната агресор и се аргументира за какво.

" От началото на спора постоянно сме заявили нашата кардинална и ясна политика на дейна безпристрастност и опълчване на войната, наблягайки нуждата от политическо решение на разногласията сред двете страни и ненасилие. Съответно през последните месеци Министър на външните работи на Ислямска република Иран по време на многочислени срещи и контакти със своите съветски и украински сътрудници, постоянно се е фокусирал върху нуждата от разрешаване на разликите по кротичък път и посредством договаряния, като е заявявал постоянно готовността на Иран да способства за този развой “, декларира Канаани.

Въпреки, че Иран публично отхвърля да е доставял на Руската федерация дронове-камикадзета, на 23 юли 2022 година съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан разгласи, че Руската федерация е поискала от Иран дронове. Само месец по-късно, на 30 август прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Русия е получила от Иран безпилотен аероплан от серията " Mohajer-6 " и " Shahed ". Скоро покрай Купянск в Харковска област Въоръжените сили на Украйна смъкнаха първия дрон-камикадзе с „ иранската диря “. И макар, че руснаците етикират безпилотните самолети с името " Геран-2 ", това действително са ирански дронове.

Превод:Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР