Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази днес позиция

...
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази днес позиция
Коментари Харесай

Захарова: България е получила ясни указания от САЩ за журналиста ни

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова изрази през днешния ден позиция на Москва по отношение на решението на българските управляващи да експулсират кореспондента на в. " Российская газета " Александър Гацак по съображения, свързани с националната сигурност. По думите на Захарова, представени от съветската държавна организация ТАСС, българското държавно управление е получило ясни " скъпи инструкции " от Съединени американски щати няколко дни преди да отнеме акредитацията на журналиста.

" За да се разбере кое е предиздвикало България да упражни върху Гацак тормоз, който не е предизвикан от нищо, е задоволително да се наблюдава хронологията на дейностите на посолството на Съединени американски щати в София. От нея разбираме, че безусловно няколко дни преди скандалната история с изгонването на репортера на посещаване в страната идва заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Лиз Алън. Българското държавно управление е получило ясно скъпи инструкции, както повелява " обществената дипломация ": цензура, експулсиране на съветски публицисти, възбрана на свободата на словото ", сподели Захарова, представена от ТАСС.

Гацак напусна България в сряда, откакто Държавна организация „ Национална сигурност " (ДАНС) издаде заповед, с която му бяха наложени насилствени административни ограничения „ лишаване на правото на престояване ", „ експулсиране " и „ възбрана за влизане и престояване на територията на страните членки на Европейския съюз ". Мотивът на решението на ДАНС бе, че Гацак е правил активност, представляваща опасност за националната сигурност на България.

Заповедта бе на съображение на Закона за чужденците - член 42, алинея 1, по отношение на член 10, алинея 1, т. 1 и алинея 2 и член 44, алинея 1. Справката в закона демонстрира, че основанията се отнасят към експулсиране на чужденец, на който се отхвърля издаване на виза или влизане в страната, защото с дейностите си е сложил или може да сложи в заплаха интернационалните връзки, сигурността или ползите на българската страна или за който има данни, че работи срещу националната сигурност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР