Говоренето около новия изтребител издаде една група хора, които като

...
Говоренето около новия изтребител издаде една група хора, които като
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър с горещ анализ за драмите около изтребителите!

Говоренето към новия изтребител издаде една група хора, които като започнаха да лобират уронват личния си престиж на политици, когато приказват нелепости. Това сподели в " Денят онлайн " някогашният заместник-министър на защитата Симеон Николов.
" Мисля, че протичащото е резултат на незадоволителна политическа просвета, на незадоволителна просвета по сигурността, и няма нищо общо с неналичието на пари, тъй като всяка година от България изтичат 8 милиарда, акцентира Симеон Николов.

" Затова всякога, когато един политик излезе с аргумента, че нямаме пари за едно нещо, тъй като би трябвало да дадем на пенсионерите и на учителите, това е неприемливо опълчване на прослойки от народа една против друга.
И няма нищо общо с истината - пари има, би трябвало да се насочат напъните към прекъсване на приключването на тези 8 милиарда, добави дипломатът.
" Това, което става, удостоверява първичната ми прогноза, че това целеше отсрочване на плана и пренасочване на заделените пари - към 326 милиона, за други цели тази година.
И второ - сподели още веднъж подценяване на нуждата от рационализация на Военновъздушни сили, тъй като авиацията ще рухне единствено с МИГ-29 ".
Той напомни цените на новите самолети.

Искам ясно да кажа: 160 милиона коства един нов Ф-35, само че би трябвало да чакаме до 2030 година за тях, с цел да се вредим, тъй като другите поръчват доста повече.
Втората цена е 98 милиона за " Юрофайтър ", идната е на нов Ф-16 - от 60 до 80 милиона.
И " Грипен " от 47 до 70 милиона според от въоръжение и т. н. "

Симеон Николов категорично акцентира условието новият аероплан да бъде многоцелеви,тоест да може да прави 5-6 разнообразни интервенции.
Той напомни, че България е поела този ангажимент още през 2004 година на срещата на страните от НАТО в Истанбул.
По мотив лобирането на американския дипломат в София в интерес на старите Ф-16, Симеон Николов сподели: " Американският дипломат си гони продажбата на старите техни самолети.

Което нашите посланици не вършат в чужбина.
Но в очите на специалистите американксият дипломат изпада в смешно състояние, тъй като точно американските летци на обучение неотдавна с " Грипен " обявиха, че са прелестно учудени от качествата му.
Те толкоз го хвалеха, а по същото време американският дипломат в София твърди, че не бил съчетаем. Как да е несъответстващ, откакто моторът му е американски?!

За да съм обективен, че кажа, че самолетите Ф-16 имат оперативните качества, които ни трябват.
Но тук ме безпокои нещо друго - че след 15 година българският поданик ще би трябвало да се бръкне за още 6 милиарда лв., т.е. още толкоз, тъй като остарелият аероплан Ф-16 има единствено 3000 летателни часа живот. "
" Освен това когато мислим за такава покупка, би трябвало да мислим и за сигурността на летците. На Ф-16 летецът самичък би трябвало да вземе механическо решение дали да порази цел, до момента в който в новите самолети всичко отива в компютъра, той взема решение, зарежда се ракета и се изстрелва и съперникът се унищожава.
Има и друго - като морска страна аз бих желал българският аероплан да има противокорабна ракета, каквато Ф-16 не е имал и няма да има.
Да не приказвам за водене на пердах в група, когато всички могат да изключат радара си и ставате невидими за съперника. При " Грипен " това го има, както има и противокорабна ракета ", уточни той.

Освен оперативните индикатори на съответния изтребител, доста значим е така наречен " офсет " - инвестицията, която държавата-продавач ще направи в страната на купувача.
" С офсета на " Грипен " в Унгария бе издигнат цех за електроуреди, който дава 5% от брутния вътрешен артикул на страната ", сподели Симеон Николов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР