Готовност за масови оставки във врачанската областна болница. Там днес

...
Готовност за масови оставки във врачанската областна болница. Там днес
Коментари Харесай

"Решени сме да сложим край на експериментите": Протест на медиците във Враца заради нов директор

Готовност за всеобщи оставки във врачанската регионална болница. Там през днешния ден по обяд се провежда огромен митинг против следващата директорска рокада. Според медиците тя няма да докара до нищо положително за болничното заведение, която е в тежко финансово положение и неотдавна се размина на косъм със затваряне на детското си поделение.

Над двеста души от чиновниците на болничното заведение са подкрепили подписката против Янко Кочев, който е бил единственият претендент и е утвърден за изпълнителен шеф след извършен конкурс.

„ Тук сме, с цел да се противопоставим на следващите опити на Министерството на здравеопазването да подмени управлението без ясни критерии и без причина. Твърдо решени сме да сложим завършек на тези опити, които се случват от време на време в болничното заведение във Враца “, разяснява пред bTV доктор Иван Чолашки, завеждащ Хирургично поделение.

Служителите ѝ не са съгласни с това кой ще поеме ръководството ѝ

“Ние този човек не сме го виждали, само че сме чували за неговата известност – известно определение за неговите действия е „ ликвидаторът-номад “. За активността на този човек, който се готви за шеф на нашата болница, можете да попитате сътрудниците ни от Областната болница в Ловеч, която към този момент е банкрутирала и ще бъде влята в друга болница, или от болничното заведение в Оряхово, която не съществува от години – след „ умело “ ръководство. Нашият зов към жителите е да ни поддържат в борбата за предпазване на тяхната болница “, уточни още той.

„ Няма по какъв начин четирима души да извършват графика на шестима “, сподели педиатърът Бисер Тодоров от детското поделение на болничното заведение във Враца

„ Напомняме на министъра на опазването на здравето – тази болница не е на Министерството на здравеопазването. Тя е на хората на Враца, на област Враца и на Северозападна България. Тя има съвсем 150-годишна история, устояла е на доста стихии, допускаме, че ще устои и на опитите да бъде съкрушена “, съобщи доктор Чолашки.

Непосредствено до лечебното заведение се строи втора частна болница.

„ В този дребен град няма място за толкоз доста лечебни заведения. Има смисъл от съществуването на многопрофилна болница „ Христо Ботев “ – такава, каква е била в години, и такава, каквото е. Тя извършва обществени функционалности, има функционалности и при бедствени обстановки – виждате какво става, светът се тресе от войни. Една частна болница би ли поела подобен контингент от бежанци “, съобщи Елеонора Колева, здравна сестра и представител на един от синдикатите.

Персоналът споделя, че откакто може да се оферират по-високи заплати на едно поделение, такива се поставят и на другите

„ Тази болница е детайл от националната сигурност на България. Всички регионални лечебни заведения са гръбнака на здравната система. При състояние, че тази болница ще бъде доведена до това да не действа, по какъв начин Министерството на здравеопазването ще реализира своята здравна политика на територията на Северозападна България “, разяснява доктор Чолашки.

„ Трябва да се назначи сръчен шеф, зад който да стои министерството и властта, само че не на думи “, уточни доктор Илчев.

В 13:30 часа през днешния ден се чака огромен митинг.

Какво още разясниха здравните експерти за лечебното заведение, в което работят – чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР