Готовият рачел се сипва горещ в чисти и сухи бурканчета

...
Готовият рачел се сипва горещ в чисти и сухи бурканчета
Коментари Харесай

Рачел от сини сливи и тиква

Готовият рачел се сипва парещ в чисти и сухи бурканчета на винт, затварят се незабавно и се обръщат върху капаците. А може и да се употребява незабавно.

Необходими Продукти

● сини сливи - 1 кг
● тиква - 1 кг кестенка, твърда
● захар - 1.5 кг вода
● вода - 250 г
● орехи - по избор
● лимонена киселина - 10 г

Начин на подготвяне

Сини сливи и тиква, това са две обичани вкусотийки. Обожавам сладко от сини сливи, а тиквата във всички разновидности я одобрявам.

Традиционно рачел се прави с варена вода, само че това е за плодовете да останат твърди и здрави. С времето тази процедура е позабравена, в днешния свят все по рядко се употребява вар в кулинарията.

За себе си съм разкрила един елементарен метод да подготвя сладко, без да се размият плодовете. Приготвям го на фурна.

Но за този рачел, с цел да спестя време използвах и фурната и котлона.

Първо сините сливи измих и почистих от костилки. Нарязах на половинки. Посипах с половината захар и оставих да си пуснат сока за два часа на хладно.

Използвам вид корава тиква Кестенка. Почиствам от кора и семена и разрязвам на кубчета. Поставям я в бездънен тиган или касерола. Сипвам захарта и напълно мъничко вода, към чаша, само че вие ще прецените дали е задоволително съгласно вашата тиква за сладкото. Някои сортове пускат вода.

Включвам котлона в началото на висока степен, да стартира да ври. След което го намалям до междинна степен и сварявам тиквата със захарния сироп, до подготвеност. Тиквата остава цяла, а сиропът се сгъстява. Слагам половината лимонена киселина пет минути преди края на варенето.

Сливите съм поставила във фурната на 160 градуса и разбърниквам от време на време. Това при мен е температурата, която е подобаваща, хем леко врят, хем не изкача примес. Когато са подготвени, лъжица по дъното на тавата оставя пътечка, поставям останалото количество лимонена киселина и разбърквам с тиквата. Разбърквам и изключвам фурната. Оставям тавата във фурната за още десетина минути.

Аз най-после прибавих и запечени на изсъхнал тиган орехи, само че това е по избор.

Готовият рачел от сини сливи и тиква се сипва парещ в чисти и сухи бурканчета на винт, затварят се незабавно и се обръщат върху капаците. А може и да се употребява незабавно.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР