Готови сме с промени в Закона за МВР, които предвиждат

...
Готови сме с промени в Закона за МВР, които предвиждат
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Въпреки тежката демографска криза, аз не съм песимист

Готови сме с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, които плануват съществени промени в режима на издаване на така наречен сини карти за престояване и работа у нас. Предстои внасянето им в Народното събрание. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на Кръгла маса на тематика " Демографската рецесия и трудовата подвижност ", провела се в Министерски съвет през днешния ден. 
Валери Симеонов напомни, че още в първите две седмици от мандата на държавното управление са направени промени, които облекчават режима на сезонната претовареност за чужденци - процедурата е съкратена от няколко месеца на 7 дни. Благодарение на това сред 3 и 4 хиляди души, главно наши сънародници от Украйна и Молдова, са работили у нас през лятото и по този начин са подкрепили туристическия сезон. 

Сега, с новите промени пристигналите да работят в България ще могат да минават от един режим на престояване в различен, без да се постанова да напущат страната. Съкращава се времето и съществено се понижава и таксата за издаване на т.н синя карта. Отпада условието в синята карта да се изписва точната компетентност - ще се вписва само " висококвалифициран експерт ", уточни още Валери Симеонов.

С всичките тези ограничения се облекчава извънредно доста процедурата по издаване на разрешителните за престояване и работа на квалифицираните експерти, изключително на наши сънародници от Украйна и Молдова, разясниха специалисти. 

В хода на полемиката за демографската рецесия и трудовата подвижност ръководителят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов уточни данни, съгласно които 27 000 младежи годишно напущат страната ни. 17 % от зрелостниците през 2015 година са отишли да учат в чужбина и едвам 2 или 3 % са се върнали у нас. 

" Като контрапункт на тези числа обаче аз ще дам един образец: работата на младежи по план на Института за икономическа политика. Те осъществиха план за поощряване на младежкото предприемачество, изследваха средата в София, Пловдив и Варна и сами предложиха съответни решения. Такива решения, които да накарат техните връстници - други младежи да изискат да останат да с е осъществят у нас, уточни Славчо Атанасов. 

" Въпреки тежката демографска рецесия, аз не съм черноглед. България е имала и по тежки интервали - преди и след Освобождението нашите сънародници главно са се обучавали в чужбина. Но това не е обезкървило нацията - приключилите в чужбина са се върнали. Всичко е въпрос на държавна политика ", съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР