Готова е първата офроуд линейка в България, която ще спасява

...
Готова е първата офроуд линейка в България, която ще спасява
Коментари Харесай

Готова е първата офроуд линейка в България

Готова е първата офроуд кола за спешна помощ в България, която ще избавя потърпевши в планините. Специализираният автомобил освен ще оказва здравна помощ на потърпевши в труднодостъпни места, само че ще доставя медикаменти и хранителни артикули на хора, които бедстват в откъснати райони, оповестява.

Линейката е направена напълно от доброволците от избавително формирование „ Аварийно Спасяване Пловдив “. А средства за нея са дарени от инициативата  „ Капачки за бъдеще “. 

Линейката към този момент е взела участие в няколко избавителни задачи, описа Георги Влайков, който е един от основателите за закупуване на профилирания автомобил.„ Линейката е била на няколко събития, свързани с планински маратони, велосъстезания. Трима или 4-ма за момента са хората, на които сме помогнали. Най-тежката контузия беше наблягане на китка. Беше момче, паднало от колелото в Стара планина. Имали сме случаи и в Родопите, и в Рила ”, сподели Влайков.

Идеята за основаването на таква кола за спешна помощ е зародило, защото доста маратони се организират в труднодостъпни местности. " А времето за търсене и избавяне на такива места е от извънредно значение, " акцентира доброволецът.

Досега за помощта за потърпевши в такива места се разчита на „ Планинска избавителна работа ". „ Надявам се с този жанр коли да помогнем и на тях, ” добави той.

Парамедикът Стиляна Ралева изясни, че задачата на колата за спешна помощ е да обезпечи долекарска помощ и превоз до болница или до асфалт. „ Има носилка- всичко нужно да поддържаме живот, до момента в който закараме човек до доктор. Имаме шини за обездвижване, инжекции, кислороден дефибрилатор ”.

Стойността на колата за спешна помощ е 36 000 лева Доброволците се надяват до края на годината да имат и втора, защото с една няма по какъв начин да оказват помощ в цялата страна.

Идеята е да се закупят общо 8 коли за спешна помощ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР