Госпожо Иванова, трябва ли да делим мениджърите на жени и

...
Госпожо Иванова, трябва ли да делим мениджърите на жени и
Коментари Харесай

Гергана Иванова

Госпожо Иванова, би трябвало ли да разделяме мениджърите на дами и мъже? Има ли мъжки и женски жанр на ръководство и кой е по-ефективен?

- Мъжете и дамите са разнообразни по природа, само че думата управител няма мъжки или женски жанр. Добрият управител e водач с организационни умения, насочен към резултатите. Всичко друго е въпрос на жанр, умения, стадий на развиване. Добрият управител не стопира да учи, умее да попива познание от всичко и от всеки. Някои са по-пригодни за спешни времена, други за време на равномерен напредък. Все повече обаче управляваме компании, които са като живи организми. Невъзможно е да бъдем статични и застинали в парадигми. Жените и мъжете сме разнообразни, имаме какво да учим едни от други и сме най-успешни, когато работим дружно, без да робуваме на предубеждения.

- България положително място ли е за една жена да развие мениджърска кариера?

- България е плодородна за кариера и предприемачество. Израстваш бързо, учиш се в придвижване. Българският бизнес е млад, към момента няма 30 години - и по тази причина хората с 10 години опит са скъпи фрагменти, могат да вървят напред и да прескачат наложителни за други пазари стадии. Ако имаш упоритости и умения, пътят напред е открит. Това е положителната страна на нещата у нас. Но има и друга и тя не е по никакъв начин окриляваща. Сблъсъкът с неналичието на правила и ред в страната, с неналичието на генерална вероятност пред нея, ниският критерий и безконечното занижаване на критериите " като за България " карат доста амбициозни дами и мъже да търсят своето развиване на открито. Наскоро си дадох сметка, че 4 дами от моето обграждане, изтъкнати водачи в своята област, напуснаха страната през последната година. Тъжно е, когато хора с техния опит се отхвърлят да дават труда си за по-добро бъдеще у нас и спасението поединично наподобява добър избор за хора като тях. Това е нещо, което не ми дава мира всеки ден.

Сигурна съм обаче, че има по какъв начин да създадем страната ни по-добро място за живеене, да създадем по този начин, че да не се съпоставяме със себе си, да сътворяваме артикул на международно равнище и да задържаме и развиваме големия капацитет на личния си разсъдък и гений.
ger.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР