Гошо Гинчев беше стабилен и безкомпромисен защитник и е сред

...
Гошо Гинчев беше стабилен и безкомпромисен защитник и е сред
Коментари Харесай

Гошо Гинчев пред Nostrabet: Господ пипна Меси по челото на финала

Гошо Гинчев беше постоянен и праволинеен бранител и е измежду тези български футболисти, които се помнят. С Левски той стана три пъти първенец и подвигна Купата, а с националния тим на България игра на Световно и Европейско състезание.
Часове след неповторимия край на Мондиала потърси Гошо Гинчев, с цел да разбере неговото мнение за драмата на терена и футбола, който се игра в Катар.

- Гошо, по какъв начин видяхте този спиращ дъха край?

- Супер мач, само че след 70-ата минута. Дотогава ми беше скучно, защото единият тим играеше, а другият гледаше. Никога не е било французите да нямат удар във вратата до първия си гол от дузпа.

- Защо Франция проспа тези 70 минути?

- Това мъчно може да се изясни, само че е реалност, че разиграваха топката встрани и обратно, а бранителите им стояха надалеч от нападателите на противника и им липсваше експанзия. Аз като бранител знам, че топката би трябвало да мине, само че индивидът не би трябвало да мине. Това не се получи в отбранителен проект при Франция. Мисля, че им липсваше и прохлада, само че не зная дали се дължи на здравословните проблеми на няколко техни играчи преди срещата и до каква степен този камилски грип е оказал въздействие върху представянето ми.

- Как Франция съумя да се върне в мача?

- Основната причина е в удачните смени, които Дидие Дешан направи в края на първото полувреме, когато пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани. Двамата, изключително нападателят на Айнтрахт, бяха нападателни и затрудняваха аржентинците с висока преса. Благодарение на тях Франция „ възкръсна “, защото с Дембеле нямаше да стане. Той за следващ мач бе покруса. Разбира се, с цел да върне Франция интригата в срещата, съществена заслуга има и Килиан Мбапе с самостоятелната си класа.

- Защо Аржентина се огъна към края на постоянното време?

- Те хвърлиха доста сили и се умориха, а и треньорът им закъсня да пусне свежи футболисти, с каквито разполагаше задоволително. Отделно прекомерно рано реши да затвори играта, като смени един от най-хубавите си играчи Анхел ди Мария със бранителя Маркос Акуня.

- Можеше ли Отаменди да избегне дузпата за първия гол на Франция?

- В обстановката Коло Муани бе много надъхан, съумя да пребори Отаменди и да мине зад тила му. На тези години Отаменди към този момент е по-тромав и няма такава експедитивност, както преди, и не се оправи.

- С какво Аржентина стигна до триумфа?

- С огромна групова експанзия, тактически вярна игра и екипен дух. Аржентинците бяха доста добре готови във всяко едно отношение и нямаше по какъв начин да ги заловен на контри. Отборът на Лионел Скалони пресираше, играчите стъпваха крепко, влизаха остро на ръба картона и когато губеха топката, се стремяха по най-бързия метод да си я върнат и още веднъж да вземат самодейността.

- Лионел Меси към този момент завоюва всичко. Той ли е най-великият футболист в историята?

- За едни ще остане най-великият, а за други – един от най-великите. Меси направи страхотна кариера и ужасно Световно, а на финала и Господ го пипна по челото.

- Мбапе ли е неговият правоприемник?

- Безспорно в идващите години ще се приказва най-вече за него, и в случай че е здрав, съществуват действителни предпоставки на идващите две Световни шампионати да счупи всички върхове.

- Цялостната Ви оценка за Мондиала?

- Една забавна конкуренция, в която се видя, че всеки може да победи всеки, когато е мобилизиран и предан. Мароко, най-много, Япония и други с голямо себераздаване записаха епични победи, а Мароко и историческо класиране. Гледахме оспорвани и завладяващи мачове, някои от които на високо равнище, а други с доста голове. Накрая имаше и величествен свършек, защото финалът бе черешката на тортата. Видяхме също страхотни игрища, цялостни игрища и съвършена организация. Всичко това оказа помощ да се получи един същински футболен празник прези този месец.

- Кои за Вас са най-големите изненади?

- Представянето на Мароко, ранното отпадане на Германия, успеха на Саудитска Арабия над Аржентина и двете победи на Япония над Германия и Испания, реализирани, откакто самураите губеха на почивката.

- Вашето пояснение за неуспеха на Германия?

- Немците си потеглиха рано поради вътрешни спорове. Нещо се случи към Кай Хаверц, само че по този начин и не разбрахме какво.

- Испания също си стегна куфарите рано. Защо?

- Те имат забавни млади играчи, на които обаче им липсва турнирен опит. При тях сега се прави промяна на поколенията и това им се отрази.

- Как приехте разочарованието, което Вашите любимци от Бразилия Ви сервираха?

- На Бразилия им липсва дисциплинираност. Иначе разполагат с невероятни футболисти, само че дисциплината им куца. С този капацитет аз не виждах по какъв начин ще отпаднат преди финала, само че страстите при тях взеха връх. Аз смятах, че би трябвало да ги управляват, защото въпреки всичко играят в Европа и са научени по какъв начин да играят огромни мачове, само че това им изигра огромна смешка. Отделно позволявам, че подцениха Хърватия.

- Хърватия обаче за втори следващ Мондиал е в тройката?

- Изумително достижение и възторженостти за тях, за тяхното необикновено потомство, за невероятния Лука Модрич. Въпреки че им липсваше централен нападател, те пренаписаха историята.

- Какво ще кажете за новия футболен феномен Мароко?

- Неговите футболисти са школувани, откакто играят в положителни европейски клубове като Байерн, Челси, ПСЖ, Фиорентина, Севиля. Треньорът ги надъха и играеха като тим. Впечатлен съм както от тяхното позициониране на терена, по този начин и от  физическата им подготовка. Рядко съм виждал играчи да тичат толкоз доста. Но футболът в Африка от дълго време е напреднал и не трябва да се изненадваме, в случай че на идващите Мондиали тимове от този континент стигат надалеч в шампионата.

- Какво не доближи на Англия, с цел да влезе в четворката?

- Може би шанс и късмет, какъвто от време на време е нужен. Англия имаше прелестен тим и обилие от отлични играчи, и в случай че бях треньор, щях да се чудя кой да пущам. Впечатлен съм от играта им в нападателен проект и мисля, че бяха по-добрият тим в четвъртфинала с Франция.

- Коментарът Ви за съдийството?

- Като цяло реферите не бяха сигурни и допускаха неточности. Намесата на ВАР също бе странна. За мен да вземем за пример имаше дузпа за Хърватия против Мароко, само че ВАР не реагира. Това се случи и в други срещи, само че дано да не изместваме фокуса и да запомним този Шампионат на планетата с футбола.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР