Горските пожари наложиха евакуации в цяла Канада. Гренландия беше толкова

...
Горските пожари наложиха евакуации в цяла Канада. Гренландия беше толкова
Коментари Харесай

Арктика счупи толкова много ужасяващи рекорди през 2023 г., какво още можем да кажем?

Горските пожари постановиха евакуации в цяла Канада. Гренландия беше толкоз топла, че изследователска станция на най-високата точка на ледената завивка записва размразяване в края на юни - едвам петото събитие на размразяване в историята. Температурите на повърхността в моретата Баренц, Кара, Лаптев и Бофорт бяха с сред 5 до 7 градуса по Целзий над естествените през август.

Докато надеждните измервания с принадлежности датират единствено от към 1900 година, съвсем несъмнено е, че това е било най-горещото лято в Арктика от епохи.

The Arctic Smashed So Many Terrifying Records in 2023, What Can We Even Say?
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Годината стартира извънредно влажно и натрупването на сняг през зимата на 2022-2023 година беше над междинното за огромна част от Арктика. До май високите пролетни температури оставиха снежната завивка в Северна Америка рекордно ниска, откривайки почвата, която бързо се затопли и изсъхна, подхранвайки пожарите, провокирани от мълнии в цяла Канада.

2023 година счупи върха за най-топлото лято в Арктика и хората и екосистемите в района усетиха въздействието.

Каскадни резултати на топлината в цяла Арктика

В зона, огромна както е Арктика, слагането на нов температурен връх за един сезон с две десети от градуса по Фаренхайт (0,1 градуса по Целзий) стопляне е нещо съществено. Лято 2023 година - юли, август и септември - разби предходния връх, подложен през 2016 година, с четири пъти повече. Температурите съвсем на всички места в Арктика бяха над естествените.

По-внимателен взор върху събитията в северозападните територии на Канада демонстрира по какъв начин повишението на температурата на въздуха, намаляването на морския лед и температурата на затоплящата се вода, се подхранват затоплящия се климат.

Зимната снежна завивка се стопи рано в огромни елементи от Северна Канада, осигурявайки още един слънчев месец, в който откритата земя да се нагрява. Топлината и неналичието на влага изсушиха органичната материя. До ноември са изгорели 180 000 квадратни километра в Канада, към една пета от тях в Северозападните територии.

Много топлото време през май и юни 2023 година в Северозападните територии също нагорещи могъщата река Макензи, която изпрати големи количества топла вода в морето Бофорт на север. Топлата вода разтопи морския лед и теченията го отнесоха на запад към Аляска.

‘Frightening’: record-busting heat and drought hit Europe in 2022
— Guardian news (@guardiannews)
Подобна топлота в Западен Сибир също способства за бързото размразяване на морския лед и за високите температури на морската повърхнина в моретата Кара и Лаптев на север от Русия.

Намаляването на морския лед в Арктика има огромен принос за голямото нарастване на междинните есенни температури в района. Тъмната открита вода гълтам слънчевите лъчи през лятото, а през есента работи като нагревателна поставка, освобождавайки топлота назад в атмосферата. Дори тънкият морски лед може доста да ограничи този транспорт на топлота и да разреши трагично изстудяване на въздуха тъкмо над повърхността, само че през последните 17 години се следи най-ниското равнище на морския лед в историята.

Подводна безконечна заледеност

Докладът включва 12 есета, изследващи резултатите от измененията в климата и екосистемите в Арктика и по какъв начин общностите се приспособяват. Единият е сигнал за пробуждане за рисковете в подводната безконечна заледеност.

Подводната безконечна заледеност е замръзнала почва на океанското дъно, която е богата на органична материя. Тя постепенно се размразява, откогато била потопена, откакто ледените покривки на Северното полукълбо се оттеглили преди хиляди години. Днес по-високите температури на океана евентуално форсират размразяването на тази скрита безконечна заледеност.

Точно както при безконечната заледеност на сушата, когато подводната се размрази, съдържащата се в нея органична материя ще стартира да се разлага и ще освобожди метан и въглероден диоксид - парникови газове, които способстват за световното стопляне и утежняват подкиселяването на океана.

Four alarming charts that show just how extreme the climate is right now
— Ted Corcoran (RedTRaccoon) (@RedTRaccoon)
Учените пресмятат, че остават близо 2,5 милиона квадратни километра подводна безконечна заледеност, само че с малко проучвания отвън морето Бофорт и морето Кара никой не знае какъв брой скоро може да освободи своите парникови газове или какъв брой натоварен ще бъде резултатът от стоплянето.

Сьомга, елени и човешки животи

За доста хора, живеещи в Арктика, изменението на климата към този момент нарушава живота и поминъка им.

Местните описват измененията в морския лед, на които доста от тях разчитат както за прехранване, по този начин и за отбрана на крайбрежието от стихии. Те са забелязали промени в моделите напразно и все по-интензивни океански стихии. На сушата повишаващите се температури вършат речния лед по-малко благонадежден за пътешестване, а размразяването на безконечната заледеност кара пътищата да потъват и дестабилизира домовете.

Очевидни и трагични промени се случват в границите на човешкия живот и те навлизат в основата на локалните култури дотам, че хората би трябвало да трансформират метода, по който съществуват.

Общностите в Западна Аляска, които разчитат на сьомгата Chinook, претърпяха още една година на извънредно нищожен улов през 2023 година, дефицит, който нарушава както културните практики, по този начин и продоволствената сигурност.

Four alarming charts that show just how extreme the climate is right now
— Earth Accounting (@EarthAccounting)
Завръщащата се популация от сьомга Chinook е толкова дребна през последните две години, че риболовът е спрян дори за прехранване, което е най-високият приоритет, с вярата, че популацията от сьомга ще може да се възвърне.

Невъзможността за лов на риба или лов на тюлени, защото морският лед е изтънял, не е единствено проблем с храната. Времето, прекарано в рибни лагери е от решаващо значение за доста култури и обичаи на локалното население на Аляска и децата от ден на ден пропущат тези преживявания.

Местните общности с изключение на, че би трябвало да се приспособяват към измененията в екосистемите, те трябва да се погрижат и за околната си среда.

Във Финландия напъните за възобновяване на повредените местообитания на северните елени в съдействие с пастирите на елени хората от племето Саами оказват помощ за запазването на техния метод на живот. В продължение на доста десетилетия била разрешено комерсиалната сеч, която разкъсвала стотици до хиляди квадратни благи от местообитания на северните елени.

Саамите и техните сътрудници работят за презасаждане на трева и възобновяване на 52 000 хектара торфища за паша на северни елени. Деградиралите торфища също отделят парникови газове, допринасяйки за изменението на климата. Поддържането им здрави оказва помощ за улавянето и съхраняването на въглерода надалеч от атмосферата.

Температурите в Арктика се повишават повече от три пъти по-бързо от междинното за света, тъй че не е изненадващо, че точно там се наблюдаваше най-топлото лято и шестата най-топла година в историята. Докладната карта за Арктика за 2023 година припомня какъв е залогът и какви са рисковете от затоплянето на планетата за животите и културите, които към този момент са засегнати от изменението на климата.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР