Горски пожари бушуват вече дни наред около атомната електроцентрала в

...
Горски пожари бушуват вече дни наред около атомната електроцентрала в
Коментари Харесай

Повишена радиация заради пожари около АЕЦ в Чернобил

Горски пожари бушуват към този момент дни наред към атомната електроцентрала в Чернобил. Заради пожарите има нараснали равнища на радиоактивния детайл Цезий, оповестиха специалисти от МААЕ. " Леко покачване на концентрацията на цезий във въздуха е открито в Киев и в две атомни електроцентрали, които не е забележителна причина за безпокойствие ", се споделя в известие на Агенцията.

„ МААЕ продължава да работи с украинския нуклеарен регулаторен орган за приемане на спомагателна информация за обстановката с пожарите наоколо до атомната електроцентрала в Чернобил “.

БГНЕС напомня, че на 20 март Върховната Рада на Украйна заяви за 7 пожара в зоната на АЕЦ-а. Пожарите са видяни посредством сателитни изображения от спътника Sentinel-2 на Европейската галактическа организация.

" Вероятно пожарите са зародили вследствие на военните дейстния на Руската федерация - удар от снаряд или тенденциозен палеж ", оповестиха от МААЕ.

Според класификацията на изключителни обстановки критериите за пожар в зоната на изключване не би трябвало да надвишават размера от 0,05-0,2 кв. км, само че поради пожара са неведнъж повишени.

На 24 февруари след яростна борба съветските военни превзеха контрола на атомната електроцентрала в Чернобил./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР