Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30

...
Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30
Коментари Харесай

Бензинът минава 2.30 лв. за л до дни

Горивата в България в околните дни евентуално ще пробват 2,30 лв. за литър. Това е мнението на ценови специалисти от разнообразни компании в бранша.

Поскъпването ще е следващото от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам съвсем няма ден, в който цените да не са се повишили, а главната причина за това е скокът на петрола.

В края на предходната седмица котировките му стигнаха до 78 $ за барел - най-високото равнище от ноември 2014 година А при започване на седмицата бяха малко над 70 $.

Именно последното нарастване към момента не е калкулирано от търговците и производители на горива и се чака да се отрази в идващите дни.
Почти всекидневното повишаване на бензин и дизел от началото на май е в резултат на задържането на цените преди този момент, тъй като единствено през последната седмица на март да вземем за пример петролът се подвигна с 10% и стигна съвсем до 70 $. Тогава обаче нямаше нарастване на горивата и цената на всеобщия бензин да вземем за пример остана приблизително 2,08 лева съгласно данни на уеб страницата Fuеlо.

Очаванията на множеството петролни компании бяха, че няма да има следващо нарастване на петрола и те ще съумеят да се оправят с краткотрайния растеж, без да подвигат цените. Сметките им обаче се оказаха погрешни и в този момент им се постанова да наваксват с повишаването. При нормална обстановка цените на горивата реагират с до седмица забавяне на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се образува от облагането с налози. Останалата част се пада на разноски за превоз, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, само че главно - на петрола. Грубо сметното повишаване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на 100 върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - повдигането на петрола с $ води до нарастване на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.

Ако пък се съпоставят котировките на нефта от предишния май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия интервал горивата би трябвало да са нараснали с 16 на 100, само че повишаването им е под 10%. Ето за какво се чака цените да продължат да се качват с най-малко още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лева, пресмятат специалисти пред " 24 часа ".

Ръстът в котироките на нефта пристигна през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и оповестеното от американския президент Доналд Тръмп отдръпване на Съединени американски щати от договорката за нуклеарната стратегия на Иран с добавка - опасност, че може да има нови наказания за Техеран.

Иран е третият по величина производител на петрол от страните от ОПЕК и изнася към 2,5 млн. барела нефт дневно. Около 1/5 от този размер е за европейския пазар и всяко разтърсване около страната се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от междинна цена 2,08 лева стигнаха до 2,25-2,26 лв. в огромните вериги бензиностанции. В по-малките цените са с към 10 ст. по-ниски.

Ако пък се осъществен прогнозите на голми финансови институции като “Голдмън Сакс ” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на предходната седмицата първата банка разгласи, че чака покачване на петрола до края на годината до 82,5 $ за барел. При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 $ през идната година.

Достигане на първата посочена котировка значи цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лв. за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 $, тогава ще има и нов връх при горивата и цените ще минат над 2,70 лв..

Източник: dnes.bg 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР