Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30

...
Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30
Коментари Харесай

С 2,30 лева за литър бензиностанции опипват пазара

Горивата в България в околните дни евентуално ще пробват 2,30 лв. за литър. Това е мнението на ценови специалисти от разнообразни компании в бранша, представени от в. "24 часа ".

Поскъпването ще е следващото от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам съвсем няма ден, в който цените да не са се повишили, а главната причина за това е скокът на петрола.
В края на предходната седмица котировките му стигнаха до 78 $ за барел - най-високото равнище от ноември 2014 година А при започване на седмицата бяха малко над 70 $ за барел.

Именно последното нарастване към момента не е калкулирано от търговците и производители на горива и се чака да се отрази в идващите дни.
Почти всекидневното повишаване на бензин и дизел от началото на май е в резултат на задържането на цените преди този момент, тъй като единствено през последната седмица на март да вземем за пример петролът се подвигна с 10% и стигна съвсем до 70 $. Тогава обаче нямаше нарастване на горивата и цената на всеобщия бензин да вземем за пример остана приблизително 2,08 лева

Очакванията на множеството петролни компании бяха, че няма да има следващо нарастване на петрола и те ще съумеят да се оправят с краткотрайния растеж, без да подвигат цените. Сметките им обаче се оказаха погрешни и в този момент им се постанова да наваксват с повишаването. При нормална обстановка цените на горивата реагират с до седмица забавяне на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се образува от облагането с налози. Останалата част се пада на разноски за превоз, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, само че главно - на петрола. Грубо сметното повишаване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на 100 върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - повдигането на петрола с $ води до нарастване на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.
Ако пък се съпоставят котировките на нефта от предишния май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия интервал горивата би трябвало да са нараснали с 16 на 100, само че повишаването им е под 10%. Ето за какво се чака цените да продължат да се качват с най-малко още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лева, пресмятат специалисти пред "24 часа ".

Ръстът в котировките на нефта пристигна през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и оповестеното от американския президент Доналд Тръмп отдръпване на Съединени американски щати от договорката за нуклеарната стратегия на Иран с добавка - опасност, че може да има нови наказания за Техеран.
Иран е третият по величина производител на петрол от страните от ОПЕК и изнася към 2,5 млн. барела нефт дневно. Около 1/5 от този размер е за европейския пазар и всяко разтърсване около страната се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от междинна цена 2,08 лева стигнаха до 2,25-2,26 лв. в огромните вериги бензиностанции. В по-малките цените са с към 10 ст. по-ниски.
Ако пък се осъществен прогнозите на огромни финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на предходната седмицата първата банка разгласи, че чака покачване на петрола до края на годината до 82,5 $ за барел.

При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 $ през идната година.
Достигане на първата посочена котировка значи цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лв. за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 $, тогава ще има и нов връх при горивата и цените ще минат над 2,70 лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР