Горива има, базите работят дори на удължен работен режим. Това

...
Горива има, базите работят дори на удължен работен режим. Това
Коментари Харесай

Живодар Терзиев:Нито България, нито Европа и светът не могат да понесат цени над 120 долара за барел

Горива има, базите работят даже на продължен работен режим. Това сподели Живодар Терзиев - ръководител на Българската петролна и газова асоциация, в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Очаквано, поради войната в Украйна, трендът на цените на горивата е прогресивен. „ Нямам положителни вести за идващите дни, само че всички сме в очакване, че при преустановяване на военните дейности, интернационалните цени ще се успокоят ", добави Терзиев.

Нито България, нито Европа и светът не могат да понесат цени над 120 $ за барел. „ Цените над 100 $ са невъзможни за потребителя. Или светът няма да бъде същият от позиция на потреблението на енергоресурси. Цените от 3 лв. може би ще бъдат факт, не в близкото бъдеще, през днешния ден и на следващия ден ", разяснява той.

Той изрази вяра, че няма да се стигне до затваряне на трафика през Босфора, защото това ще ограничи и комерсиалния трафик. „ В случай, че се затвори Босфора, опция е Гърция, само че се надявам, че сме надалеч от тази догадка. Разиграват се разнообразни проекти от държавното управление. В момента рафинерията има задоволително петрол за целия март, без да приказваме за запасите за изключителни обстановки. И април, и май би трябвало да сме обезпечени и да няма каквито и да било последици за българския консуматор ", успокои ръководителят на Българската петролна и газова асоциация.

Цяла Европа получава 70-80% от горивата си и от нефтените артикули от Русия, сподели Терзиев и изясни, че тези доставки могат да се заменят от Саудитска Арабия, само че това логистично е много по-трудно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР