Горилата Коко, известна с уменията си да общува с хората

...
Горилата Коко, известна с уменията си да общува с хората
Коментари Харесай

Почина горилата Коко, която владееше жестомимичния език

Горилата Коко, известна с уменията си да поддържа връзка с хората с жестове, умря на 46 години, оповестиха международните осведомителни организации.

Животното издъхна в съня си в резерват в планинската верига Санта Крус, Калифорния, осведомиха от фондация “Горила”.

Коко се роди през 1971 година в зоологическа градина в Сан Франциско. На езика на жестовете тя се научи с помощта на доктор Франсин Патерсън, която я включи в план на Станфордския университет.
Приматът можеше да поддържа връзка с хората, употребявайки 1000 думи от жестомимичния език. Освен това разбираше 2000 думи от говоримия британски.

Горилата се появи в доста документални филми и два пъти в сп. “Нешънъл джиографик”, като през 1978 година сама се снима за корицата на списанието.

Сред приятелите на Коко бяха починалият артист Роби Уилямс и басистът на “Ред хот чили пепърс” Флий. Рок музикантът даже даде на любопитния примат китарата си. Коко незабавно стартира да дърпа една от струните и дори съумя да изсвири един или два рифа.

От фондация “Горила” обявиха ще запазят “завета” на животното с жестомимично приложение с Коко, приходите от което ще се употребяват в интерес на горилите и децата, а също и с други планове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР