Гореща вечер в разгара на лятото на 2005 година. Соченият

...
Гореща вечер в разгара на лятото на 2005 година. Соченият
Коментари Харесай

Мистерия без край около едно от най-знаковите убийства в историята на България

Гореща вечер в разгара на лятото на 2005 година. Соченият за наркобос Антон Милтенов-Клюна дружно с двама свои доближени Николай Добрев-Цайса и Иван Тодоров-Призрака таман са си поръчали сладолед, написа „ Телеграф “. Седнали са в нашумялото по това време заведение за сладолед „ Джимис “ на ул. „ Ангел Кънчев “ и „ Солунска “. Часът доближава 21,30. Милтенов в последно време бил под напрежение и подозрителен, подбирал деликатно местата на срещите си, тъй като имал съмнение, че против него се готви трети атентат. И бил прав.

На него и компанията не му създали усещане двама мъже, които влезнали в заведението без маски и почнали да преглеждат витрината с тортите. Поогледали, след което излезли на открито, насочвайки се към масата на Милтенов. Миг по-късно вечерната тишина била прекратена от каноната от изстрели. Призрака пръв получил патрон в главата. „ Всички на земята “, чули се крясъци. Клюна опитал да стане от масата и да избяга, само че оловото го покосило. 7 проектила се забили в гърба му и един в главата. Издъхнал за секунди. Цайса също бил пронизан в главата и корема.

Свидетелите

Само един немски екскурзиант се е престрашил да свидетелства незабавно след тройното нападение. „ След гърмежа видях млад мъж да тича през градинката, в дясната си ръка носеше револвер ”, разказал очевидецът. Само той е дал въпреки и незадълбочено изложение на един от причинителите. Повечето от личния състав на сладкарница „ Джимис ” отказали да бъдат очевидци. “Това бяха най-невъзпитаните и неприятни клиенти, които сме имали, не желаем да се замесваме в тази ситуация ”, декларирали чиновниците в заведението. Експертите криминалисти открили след покушението, че убийците са стреляли с подсилени 9-милиметрови патрони вид „ пара “, чиято поразяваща мощ е доста по-голяма от елементарните. Освен това Клюна не познавал убийците си, тъй като те в началото минали около масата му, преди да влязат в заведението и не му създали усещане. Въпросната вечер Клюна чакал значим посетител на масата си и по тази причина бил без защита. Вероятно решил, че на толкоз оживено място, на което имало и майки с колички, е в сигурност.

Версията

Като съществена версия за проверяващия екип през годините беше изведена, че поръчката идва от някогашен сътрудник на Клюна в бизнеса с опиати. Милтенов се присъединил в групировката като задачата му била да създава пазара на опиати в провинцията. Според служителите на реда бандата изкарвала по 5 милиона лв. месечно, като се отделяли съществени средства и за корумпиране на чиновници на реда. Клюка обаче не съумял да се впише в структурата, считал, че отреденото му място не е задоволително високо за неговото равнище, също така влезнал в пререкания с други управителни фигури в бандата. Така се стигнало до решението да се отделят към 50 000 лв., против които Милтенов да бъде премахнат. Смъртната му присъда била подписана и когато се появили подозрения за лоялността му, настояват някогашни към този момент служители на реда. През годините проверяващи нееднократно са посочвали главния обвинен за покушението, само че съдът не откри доказателства за виновността му. Така 14 години след мафиотското ликвидиране в центъра на София осъдени няма.

31-годишният Антон Милтенов става фактор в подземния свят след убийството на контрабандиста Константин Димитров – Самоковеца в Амстердам. За правоприемник на Самоковеца е провъзгласен от тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи, който го показва с прякора Клюна. Преди това в ъндърграунда Милтенов е прочут като Тони Носа от „ Люлин “. За другия погубен – Призрака се знае, че е почнал незаконната си кариера при Иво Карамански и от години ръководел трафика на опиати в Монтана. От Министерство на вътрешните работи настояват, че третият погубен е бил относително дребна риба. Цайса и Призкара били подозирани за няколко наказателни акции против дилъри в „ Люлин “.
Инфо:БЛИЦ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР