Горчицата може да е оживяла за американците в началото на

...
Горчицата може да е оживяла за американците в началото на
Коментари Харесай

Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни ползи

Горчицата може да е оживяла за американците при започване на 20-ти век, когато е била показана върху хот дог, само че историята й е още по-дълга и по-пикантна, в сравнение с можете да предположите. Като начало " горчица " е растение, а " приготвена горчица " е фалшификация. Въпреки че рядко е належащо да се показва " приготвена " горчица наподобява почтено да се признаят същинските корени на горчицата.

Горчичните растения са близки родственици на изненадващо многообразие от елементарни зеленчуци, в това число броколи, карфиол, репи и зеле. Според някои изследвания горчицата е била първата фалшификация, която хората в миналото са влагали в храната си. Египетските фараони зареждали гробовете си с горчица, с цел да ги съпровожда в отвъдния живот, само че римляните са първите, които смлели пикантните семена в паста и ги смесили с ароматна течност - нормално вино или оцет.

Френски монаси, които смесили почвените семена с неферментирало вино, въодушевили думата " горчица ", която произлиза от латинския mustum ardens (грубо означаващ " изгарящото вино " ). Хипократ почита горчичната паста като чудодейно лекарство, способно да успокоява болките. Древните римски лекари го употребявали за облекчение на зъбобол. През годините горчицата се употребява за стимулиране на апетита, филтриране на синусите и попречване на измръзване.

В момента се предлага като добавка за намаляване, потискащо астмата средство, стимулант за растежа на косата, усилвател на имунитета, регулатор на холестерола, врач на дерматит и даже като ефикасен способ за предотвратяване от гастроинтестинален рак. Когато римляните превземат галите, те носят със себе си горчица и тези семена се вкореняват в плодородната почва на френския район Бургундия.

До тринадесети век Дижон се е трансформирал в център за произвеждане на горчица, който сложил основата за изобретяването на подписа на района " Дижонска горчица " през 1856 година Един елементарен съставен елемент синап добавил нов звук към остарели предписания за горчица.

 Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни изгоди

Дижон не е единственото място с обичана локална горчица. Други постоянно срещани районни сортове горчица са американската (познатият жълт цвят), английската- така наречен " Френска горчица ", която в действителност е изобретена в Англия, като по-малко пикантна опция на британската горчица, баварска сладка горчица и така нататък Особеният колорит на жълтото дължи своя нюанс не на семената от горчица, а на блестящо оцветената куркума, добавена за спомагателен темп и бляскавост на подправката.

Горчивото растение носи цяла гама здравословни изгоди посредством другите му ядливи елементи. Семената на растението са богат източник на минерали като калций, магнезий, фосфор и калий. Заедно с това, той е добър източник на фолат и витамин А. Листата са отличен източник на съществени минерали, в това число калий, калций и фосфор. Също по този начин е добър източник на магнезий и диетични фибри.

Невероятно богатото наличие на витамини включва щедро количество витамин А и витамин К, фолиева киселина и витамин С. Семената от горчивото растение съдържат огромно количество здрави фитонутриенти, наречени глюкозинолати, които могат да се окажат скъпи против разнообразни типове рак като рак на пикочния мехур, рак на дебелото черво и рак на шийката на матката.

Глюкозинатите се разграждат, с цел да образуват изотиоцианати благодарение на мирозиназните ензими, присъстващи в горчицата. Представени са разнообразни изследвания по отношение на противораковите резултати на тези съставни елементи, присъстващи в неговите семена, които инхибират растежа на раковите кафези и даже защищават от образуването на такива.

Малките семена от горчица са ефикасни против псориазис, който е хронично възпалително автоимунно заболяване. Изследванията са удостоверили тяхната успеваемост при лекуване на възпалението и лезиите, свързани с псориазиса.

 Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни изгоди

Според изследването, третирането със семена подтиква и интензивността на положителни ензими като супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза и каталаза, които предизвикват защитното и лечебно деяние при такива болести.

Семената от горчица имат защитни качества, които устояват на въздействието на отрова върху тялото. Отвара, направено със семената, оказва помощ за пречивстването на организма, изключително при отравяне, породено от опиати и непотребен банкет на алкохол.

Антибактериалните свойства на семената от горчица са потвърдили успеваемостта си при лекуване на лезии, породени от трихофития. Горчицата може да се окаже скъпа за дамите по време на менопаузата. Магнезият дружно с калций, присъстващ в него, предотвратява костната загуба, обвързвана с менопаузата.

Помага при възобновяване на ниското наличие на магнезий в костите и други магнезиеви дефекти и може да спомогне за понижаване на риска от остеопороза при дами в менопауза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР