Google опростява значително процеса на инсталиране в Chrome OSПускането на

...
Google опростява значително процеса на инсталиране в Chrome OSПускането на
Коментари Харесай

Всички нови хромбуци ще поддържат Linux

Google опростява доста процеса на инсталиране в Chrome OS

Пускането на Linux на устройства с Chrome OS към този момент е доста по-лесно (източник: Гугъл Blog)

Хромбук компютрите, предстоящи на пазара тази година, ще могат да се употребяват по-лесно с операционна система Linux. Процедурата е опростена доста, стана ясно на скорошната конференция за разработчици Гугъл I/O.

Още през предходната година Гугъл обезпечи опция за стартиране на Linux на някои ноутбуци под ръководство на Chrome OS, като последователно от ден на ден хромбуци започнаха публично да поддържат Linux.

Отсега нататък всички нови хромбуци ще оферират опция за работа с Linux, без значение дали са проектирани въз основата на хардуерна платформа Intel, AMD или ARM.

По-рано за стартиране на Linux на хромбук беше нужен програмен продукт с отворен ктод Crouton. Той разрешава работа с Debian, Ubuntu и Kali Linux, само че процесът на исталиране изискваше механически знания и оставаше недосегаем за всички консуматори на Chrome OS.

Сега стартирането на Linux на устройства с Chrome OS е доста опростено. Достатъчно е единствено да се пусне виртуална машина Termina, която работи с резервоар Debian 9.0 Stretch. Системите Ubuntu и Fedora също могат да работят в Chrome OS, само че за тяхната конфигурация и стартиране са нужни повече старания.

За разлика от инсталирането на Windows на компютри с macOS посредством Boot Camp, за потребление на Linux на хромбуци не се постанова избор на операционната система при включване на компютъра. И двете платформи могат да работят по едно и също време, което разрешава, да вземем за пример, ревизиране на файлове в мениджъра на Chrome OS и отварянето им с Linux приложения като LibreOffice, без презареждане на системата.
още по тематиката
Нещо повече, в последната версия на Chrome OS е планувана опция за потребление на файловия управител за пренасяне на файлове сред Chrome OS, Гугъл Drive, Linux и Android.

И до момента в който за елементарните консуматори сходни удобства надали са изключително належащи, разработчиците на програмен продукт могат да извлекат огромна изгода от тях. Възможността за стартиране на Linux в Chrome OS разрешава на разработчиците да основават програмен продукт по едно и също време за трите операционни системи – Chrome OS, Linux и Android – на една платформа.

Когато Chrome OS се появи на пазара, мнозина я подлагаха на критика с претекста, че това е единствено един уеб браузър с спомагателни благоприятни условия. Но Гугъл непрекъснато прибавя нови функционалности в своята платформа и в този момент – с поддръжката на Linux и Android – разработчиците в действителност могат да се откажат от Mac и Windows. Постепенно Chrome OS става пълноценна операционна система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР