Google обяви амбициозен нов проект за разработване на единен езиков

...
Google обяви амбициозен нов проект за разработване на единен езиков
Коментари Харесай

Google планира гигантски AI езиков модел, поддържащ 1000 езика

Google разгласи упорит нов план за създаване на обединен езиков модел на изкуствен интелект, който поддържа „ 1000-те най-говорими езици в света “. Като първа стъпка към тази цел, компанията разкрива AI модел, подготвен на над 400 езика, който разказва като „ най-голямото езиково покритие, следено в говорен модел през днешния ден “.

Езикът и изкуственият разсъдък евентуално постоянно са били в основата на продуктите на Гугъл, само че последните достижения в машинното образование – изключително създаването на мощни, многофункционални „ огромни езикови модели “ или LLMs – сложиха нов акцент върху тези домейни.
-->
Гугъл към този момент стартира да интегрира тези езикови модели в артикули като Гугъл Search.  Езиковите модели имат редица дефекти, в това число податливост да възпроизвеждат нездравословни публични пристрастия като расизъм и ксенофобия, само че са и способни на доста задания - от генериране на език (като GPT-3 на OpenAI ) до превод (вижте работата No Language Left Behind на Meta ). „ Инициативата за 1000 езика “ на Гугъл не се концентрира върху някаква съответна функционалност, а върху основаването на единна система с голям обсег на знания за езиците по света.

Пред The ​​Verge Зубин Гахрамани, вицепрезидент по проучванията в Гугъл AI, сподели, че компанията има вяра, че основаването на модел с подобен размер ще улесни въвеждането на разнообразни функционалности на AI на езици, които са едва показани в онлайн пространствата. 

Достъпът до данни обаче е проблем при образованието на толкоз доста езици и Гугъл споделя, че с цел да подкрепи работата по модела с 1000 езика, ще финансира събирането на данни за езици с ниски запаси, в това число аудиозаписи и писмени текстове.

Компанията споделя, че няма директни проекти къде да приложи функционалността на този модел - единствено че чака той да има редица приложения в продуктите на Гугъл, от Гугъл Translate до надписи в YouTube и други

" Едно от в действителност забавните неща за огромните езикови модели и езиковите проучвания като цяло е, че те могат да извършват доста и доста разнообразни задания “, споделя Гахрамани. „ Същият езиков модел може да трансформира командите за робот в код; може да взема решение математически задачи; може да прави превод. Наистина забавните неща за езиковите модели са, че те се трансформират в складове на доста познания и като ги изследвате по разнообразни способи, можете да стигнете до разнообразни елементи от потребна функционалност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР