Google е инвестирала около 300 млн. долара в стартъпа за

...
Google е инвестирала около 300 млн. долара в стартъпа за
Коментари Харесай

Битката за AI - Google налива $300 млн. в конкурент на ChatGPT

Гугъл е вложила към 300 млн. $ в стартъпа за изкуствен интелект, съперник на основателя на ChatGTP - OpenAI), Anthropic.   По този метод компанията се трансформира в следващия софтуерен колос, който насочва финансовата и изчислителната си мощност към това ново потомство компании, опитващи се да си извоюват уместно място в процъфтяващата област на " генеративния изкуствен интелект ", оповестява Financial Times.   Сделката включва придобиване на дял от към 10% от започващото дружество от страна на Гугъл и усилва финансите на Anthropic в миг, в който тя купува обилни изчислителни запаси от отдела за облачни калкулации на софтуерния колос.    От Гугъл удостоверяват пред изданието, че е " направена огромна инвестиция и е подписан огромен контракт за облачни услуги с Anthropic ", само че не дават повече детайлности.   Според FT този ход на Гугъл акцентира въздействието, което дребен брой огромни софтуерни компании са придобили върху други, по-малки организации. За да работят с гигантските модели за изкуствен интелект, групи като Anthropic се нуждаят от достъп до големи облачни изчислителни платформи, което отваря необятно вратата за софтуерните колоси.  
Инвестицията на водача при интернет търсачките също по този начин повтаря тази от 1 милиард $, която Microsoft направи в OpenAI преди три години, неотдавна в допълнение повишена с няколко милиарда.
  Сделката с Microsoft даде подтик на OpenAI в построяването на редица революционни системи за изкуствен интелект, а кулминационна точка на напъните бе стартирането в края на предходната година на ChatGPT - суперчатбот, който може да беседва с потребителите посредством текст и направи същински възторг.    Както OpenAI, по този начин и Anthropic създават платформи в региона на генеративния изкуствен интелект - комплицирани компютърни стратегии, които могат да пишат скриптове и да основават изкуство за секунди.   Но до момента в който Microsoft се стреми да интегрира технологията на OpenAI в доста от личните си услуги, връзките на Гугъл с Anthropic се лимитират до това да работи като снабдител на технологии за компанията, с цел да подкрепи нейното налагане на този зараждащ се пазар.   Anthropic е основана през 2021 година, когато група откриватели, ръководени от Дарио Амодей, напущат OpenAI след различия по отношение на посоката на развиване на компанията, показва FT. Те се притесняват, че вложенията на Microsoft в OpenAI ще я насочат по по-комерсиален път и ще я отклонят от първичния ѝ фокус върху сигурността на усъвършенствания изкуствен интелект.  
Компанията създава образован чатбот, наименуван Claude, който се конкурира с ChatGPT на OpenAI, макар че към момента не е пуснат обществено.
Стартъпът е набрал повече от 700 млн. $ преди инвестицията на Гугъл, която е направена в края на 2022 година, само че става известна в този момент. Най-големият вложител в компанията е Alameda Research, крипто хедж фондът на създателя на FTX Сам Банкман-Фрайд, който е вложил 500 млн. $, преди да разгласи банкрут предходната година.    Иначе, инвестицията на Гугъл е направена от името на нейното поделение за облачни услуги, ръководено от някогашния изпълнителен шеф на Oracle Томас Куриан. Прехвърлянето на интензивните калкулации на Anthropic в центровете за данни на софтуерния колос е и част от напъните за наваксване на изоставането от Microsoft, което съгласно доста анализатори може да коства скъпо на Гугъл, като ѝ коства лидерската позиция при интернет търсенето.   Подразделението за облачни услуги на софтуерния колос работи и с други започващи компании като Cohere и C3, с цел да си обезпечи по-добри позиции в региона на изкуствения разсъдък.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР