Голямото великденско ядене свърши, но козунаците - не. Предлагаме ви

...
Голямото великденско ядене свърши, но козунаците - не. Предлагаме ви
Коментари Харесай

Как да спасим стария козунак: Лесни рецепти

Голямото великденско ястие свърши, само че козунаците - не. Предлагаме ви да ги оползотворите с една от тези вкусни и лесни предписания.

Козуначени скалички

1 изсъхнал козунак
200 г млечен шоколад
100 г краве масло
70 г орехи
50 мл крем ликьор
2 с. л. какао
за украса:
150 г черен шоколад
1 с. л. кокосови стърготини 

Козунакът се смила в блендер. Маслото се разтопява. Шоколадът се разтопява на водна баня. Козуначените трохи се заливат с крем ликьора, шоколада и маслото. 

Добавят се смлените орехи и какаото. Ако сместа е прекомерно суха, се налива прясно мляко. Оставя се в ледник за към 30 минути – да стегне леко. 

След това от сместа се оформят скалички и се подреждат в тава върху решетка. Черният шоколад се разтопява на водна баня. Върховете на скаличките се поливат с разтопения шоколад, поръсват се с кокосовите стърготини и скаличките се прибират в ледник за 15 минути. 

Козуначен пудинг 

1 козунак (500 г)
160 г захар
500 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
50 мл крем ликьор
4 банана
4 яйца
краве масло за намазване

Сметаната се смесва с прясното мляко, крем ликьора, яйцата и захарта. 

Прибавя се нарязаният на кубчета козунак и се оставя по този начин най-малко за 30 минути, с цел да се напои добре. Слагат се нарязаните на кубчета банани.

Сместа се изсипва в намазана с масло тава. Пудингът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до подготвеност – към 35 минути.

Козуначена шарлота

4 жълтъка
160 г захар
500 г сирене „ Маскарпоне “
1 пакетче бурбонска ванилова захар
50 мл кафе ликьор
200 мл животинска сметана
100 мл еспресо
900 г козунак със стафиди
какао за поръсване

Жълтъците се готвят със захарта на водна баня, като се бъркат непрестанно, до момента в който се получи гъст крем. Дърпат се от огъня и леко се охлаждат.

Маскарпонето се разрушава за малко с миксер. Прибавят се ваниловата захар и половината от ликьора и се смесва с яйчния крем, като се разбърква с шпатула.

Сметаната се разрушава с миксер и се разбърква с крема. Останалият ликьор се сипва в кафето. Козунакът се реже на идентични по величина части.

Дъното и стените на форма за торта с махащо се дъно и с диаметър 24 см се покриват с две обособени части хартия за печене. Подреждат се частите козунак, като частите, които се допират до стените се намазват със сместа с кафе.

Основата на тортата се поръсва с какао, по-късно се поставя част от крема, следват части козунак, които напълно леко се мажат с кафе, какао, крем, намазан козунак, какао и по този начин, до момента в който се изчерпят продуктите. 

Завършва се с крем. Тортата се прибира в ледник за към 4–5 часа, с цел да стегне. След това се поръсва с какао и се сервира.

По тематиката

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР