Голямото противоречие идва от факта, че самият престиж на правосъдието

...
Голямото противоречие идва от факта, че самият престиж на правосъдието
Коментари Харесай

След отстраняването на Гешев, Радев избира – съдебна или конституционна криза


Голямото несъгласие идва от обстоятелството, че самият авторитет на правораздаването е извънредно накърнен, и то не от през вчерашния ден

Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това стана с поддръжката на 16 членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), a срещу гласоподаваха четирима. Първоначално импортираните оферти за освобождението му бяха две, като предходната седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата, които го насочиха. То касаеше наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на основния прокурор на 1 май. Второто е поради нарушавания на Етичния кодекс, свързани с думите на Гешев, изречени на 15.05, когато на конференция скъса оставката си и съобщи, че е " ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание ".



Престижът на правосъдната власт

През годините неведнъж имаше тъжби против основния прокурор от Български хелзински комитет, касаещи чатовете му с пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова, претенции от разнообразни министри на правораздаването (Янаки Стилов, Надежда Йорданова), сигнали от други кадровици, свързани с разгласяване на СРС-а и впрочем. До момента, въпреки и съгласно доста хора, много повече от предходните сигнали са били надалеч по-обосновани, в сравнение с последния, а Гешев успяваше да резервира поста си.

Самият израз „ уронване на престижа ” е много комфортно витиеват, изключително при такива проблеми. Това уронване би могло да стане както с дейности, по този начин и с думи – факт, обаче огромното несъгласие идва от обстоятелството, че самият авторитет на правораздаването, и от не от през вчерашния ден, е извънредно накърнен. Поради бездействия най-много. И не заради такива на основния прокурор. Нужно ли е да си припомняме за стотиците случаи, при които съдии са уличавани в неетична колаборация с НПО-та, които ги финансират по един или различен метод, а в един миг въпросните съдии се чака да бъдат безпристрастни при взимане на решение, касаещо някой питомец на въпросната неправителствена организация. Например арбитър Калин Калпакчиев и Джок Полфрийман,  който беше предварително освободен. Или пък хилядите случаи, в които съдията, който и да е той, присъжда гротескно ниска присъда, в това число в случаи, при които се касае за извънредно тежки и несъмнено потвърдени закононарушения – убийства, изнасилвания и впрочем.

Дали елементарният човек се е засегнал от „ политически отпадък ”, или е отчаян от тромавата и извънредно несправедлива правосъдна система, по какъв начин мислите?

Безспорно основният прокурор, който и да е той, в която и страна да е, би трябвало да е по-пестелив в думите си. Безспорно, само че още по-безспорно е, че това е последният проблем, който би трябвало да ни вълнува в този миг. Просто е неуместно на фона на всичко протичащо се политиците и магистратите да се заловен за едни негови думи. Даже не неуместно, безумно е, тъй като се намираме в безвремие – не от през вчерашния ден, а сме седнали да цъкаме и да се възмущаваме, че основният прокурор си изпуснал нервите, наричайки нещата с същинските им имена. И като стана дума за политици...

Политическата поръчка

Но тъкмо в този момент, някак инцидентно, както се пробват да ни убедят, тъкмо когато ГЕРБ и ПП/ДБ спретнаха държавно управление, внезапно дружно те взеха решение, че най-важната им и първа задача е да отстранят основния прокурор. Няма по какъв начин да не прави усещане, че при много по-сериозни сигнали против Гешев предишни пъти, членовете на Висш съдебен съвет не сметнаха за нужно да го махнат от поста му. А в този момент, и то единствено за една имитация, царува съмнително единогласие и бързо активиране.

Всички тези, които безусловно допреди седмици бранеха със зъби и нокти основния прокурор, внезапно се възмутиха от... думи. Да, добре, повярвахме им. Много се разбързаха да отстраняват Гешев, тъй като е реалност, че с последните си дейности разклати столовете на редица от политиците. Всички знаят, че му следва и изявление в Страсбург пред подкомисията за върховенството на закона в Европарламента за следствията на чекмеджето с кюлчетата в резиденцията на Бойко Борисов и  " Барселонагейт ". " Моето присъединяване ще е много забавно ", сподели самичък той преди да напусне съвещанието на Висш съдебен съвет в понеделник сутринта (бел.авт.), като изясни, че към този момент си е наумил какво ще каже и всички ще го чуят.

А през днешния ден, малко преди да замине за Франция, Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на депутатския имунитет на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков. Предложението за свалянето на имунитета му  беше направено още предходната седмица от Софийската районна прокуратура, като в този момент основният прокурор публично е изискал това да стане.

Прекалено се разбързаха родните политици да махнат Гешев, прекомерно транспарантни са дейностите им, прекомерно обезпокоеното работят, потвърдиха го изявленията и дейностите им.

През последните седмици станахме очевидци на извънредно цинични и безскрупулни опити, за жалост - сполучливи, за тъпчене на Конституцията. Именно от Висш съдебен съвет би трябвало да знаят, че протичащото се не касае единствено и персонално Гешев, то визира цялата страна. Ето това към този момент е фактически уронване на престижа на правосъдната власт, този, за чийто авторитет са доста загрижени въпросните магистрати, нали?

Указът на Румен Радев

Процедурата по отстраняването на основния прокурор в действителност завършва с издаването на декрет от президента Румен Радев, който може да откаже или да подпише постановлението. Парадоксално е, че точно Радев, който през годините по един или различен метод също потъпка Конституцията (справка – назначението на Кирил Петков за длъжностен министър) през днешния ден има опцията да поправи отчасти грешката си, въпреки и с различен случай. Интересен миг е и че няма съответен период, в който Радев да издаде указа, т.е. президентът може да остави основния прокурор на поста му още дълги месеци.

Ако Радев не издаде декрет, неизбежно ще се стигне до правосъдна рецесия. Ако го направи, ще сме очевидци на конституционна рецесия.

Най-интересното следва

Очевидно е, че Гешев стана извънредно неуместен и беше задействан най-сигурният механизъм за премахването му. Но с неговото вероятно премахване от поста, както всеки рационален човек знае, не свършва правосъдната промяна. Всъщност тя даже не стартира, тъй като при толкоз транспарантно политически стимулирана офанзива е пределно ясно, че който и да е идващ основен прокурор, ще бъде определен още веднъж под политически напън... обаян кръг. Това е и главният проблем в системата ни – дейностите на мощните на деня нормално и най-често произтичат от желанието им не да бъде реформирано или рестартирано някое проблематично звено по веригата, а просто да бъде отхвърлен неуместният им детайл. Затова и сме на този хал, по тази причина и още дълго ще бъдем.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР