Голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала

...
Голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала
Коментари Харесай

Протестът на медицинските сестри е акт на отчаяние

Голямата виновност е на държавното управление на Бойко Борисов за неуспеха в здравната промяна – ние имаме волята и характера да я създадем. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България”. „ Две години тези медицински сестри са на улицата, на митинги, на срещи с вас и вие наричате това провокация. Вместо да признаете казуса и да тръгнем да търсим решение проявихте арогантност”, обърна се тя към ръководещите в пленарната зала.

Ето цялостния текст на декларацията:

Декларация от името на ПГ на “БСП за България “

Не можем да мълчим за случилото се през вчерашния ден в здравна комисия, случилото се през нощта и сутринта в Народното събрание. Медицински сестри се барикадираха в зона на Народното събрание, напрежението ескалира и сутринта една от тях заставам на прозореца на постройката, рискувайки здравето и живота си повече от 40 минути. Това е невиждан акт на обезсърчение. Причините показаха самите медицински сестри: ”Правителството ни лъга една година. Слушаме неистини, неистини и отново лъжи”. Първата такава бе произнесена от премиера Бойко Борисов на 10 април 2019г.: „ Даваме 50 милиона за повишение на заплатите на медицинските сестри”. След това се оказа, че не са 50 и тихомълком Министерски съвет си е трансформирал постановлението и ги е понижил на 6. Останалите бяха трансферирани като ангажимент на НЗОК за повишение на заплатите на медицински сестри. В последна сметка се оказа, че тези пари са дадени за увеличение цената на клиничните пътеки и естествено не стигнаха до медицинските сестри под формата на възнаграждение. Да ви напомня, че на 16 октомври, 2019 година, седем от тях се барикадираха в Министерството на здравеопазването и напуснаха постройката, едвам откакто им обещахте, че в период от един месец – до 16 ноември 2019г. ще решите казуса. И какво се случи – отново са излъгани, тъй като в този момент е март 2020г. и казусът стои. Исканията на медицинските сестри са основателни и обективни. Работят на две смени, работят на няколко места, с цел да могат да устоят фамилиите си, получават мизерни заплати от по 600 лв., работят в сложни условия и неприемливи за техния труд. Какво срещат – безхаберно, високомерно отношение на ръководещите към тях. Реформа няма – спомагателните пари потъват в комерсиалните сдружения лечебни заведения. Все няма опция – споделят ръководещите. Алтернатива има и тя е лечебните заведения да станат лечебни заведения, не търговски сдружения. Опазването на здравето на българските жители да не бъде търговия и това е същинската опция, и това е същинският проблем, че до момента в който лечебните заведения са търговски сдружения, ще бъде по този начин. Днес още веднъж показахте недоумение на казуса, надменност и цинизъм.

Вместо да признаете казуса, нарекохте случилото се „ провокация “. 2 години тези медицински сестри са на улицата, на митинги, в срещи с вас. И вие наричате това провокация. Вместо да признаете казуса и да тръгнем да търсим решение, вие проявихте надменност, като показахте, че Здравната комисия в този миг може да заседава сред 3 и 5 минути. Цинизъм проявихте. Г-жа Дариткова, която е доктор, сутринта назова тази здравна сестра „ жена с душевен проблеми “, „ несигурно психическо положение “. Вие, лекарят, по какъв начин дадохте тази диагноза? Малко наподобява на Цветанов, който отсам споделяше „ нарушители “ на лекарите. Лекар даде диагноза на тази жена, която направи това сутринта като акт на обезсърчение, а не на нездраво психическо положение. Лепите етикети на хората в безсилието си да решите казуса. Разбира се,няма по какъв начин да не го прехвърлите на някой различен – на нея, тъй като е „ душевен нестабилна “ в този момент и на НСО. Казвате, че те са отговорни. Разбира се, че НСО, или която и да е работа, не може да протяга ръка физически на беззащитни хора. Ако са надвишили правата си, те си носят отговорността по закона, само че огромната виновност е на държавното управление на Борисов за неуспеха в здравната промяна, за недостъпното опазване на здравето за множеството българи, за високите цени на медикаменти, за скъпото доплащане в лечебните заведения.

Вината е и персонално на министър-председателя на Борисов, тъй като той персонално се ангажира преди година с решаването на казуса по време на среща със същите медицински сестри.

Алтернатива има – нашата на Българска социалистическа партия – лечебните заведения лечебни заведения, а не търговски сдружения. Намален Данък добавена стойност на лекарството, разпоредба за образуване на заплатите в бранша и други, които неведнъж сме предложили – както в бюджета, по този начин и във „ Визия за България “. За такава промяна обаче се желае предпочитание, темперамент и цялостно схващане, че се изправяш против силата на стотици милиони левове частни ползи. Ето това не ви доближава. Вие нямате нито предпочитание, нито темперамент да извършите тази промяна.

Но ние имаме това предпочитание, ще проявим и този темперамент. Реформата в опазването на здравето ще стане факт, когато българският народ даде доверие на „ Българска социалистическа партия за България “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР