Голямата среща на папа Франциск за бъдещето на католическата църква

...
Голямата среща на папа Франциск за бъдещето на католическата църква
Коментари Харесай

Големият синод на папата за бъдещето на църквата издава първи документ, но остават различия относно ролята на жените

Голямата среща на папа Франциск за бъдещето на католическата черква наближава своя край разпъване

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Асошиейтед прес, 25 октомври 2023 година, 13:16 ч.

РИМ -- Голямата среща на папа Франциск за бъдещето на католическата черква наближи своя край сектор в сряда, с разлики по отношение на ролята на дамите, които към момента разделят събранието, даже когато изготви първия си документ след месец спор.

Ватиканът разгласява писмо от 364-членният синод или заседание, за редови правилни, като ги актуализира в общи линии за това къде стоят нещата в техните разисквания. То беше утвърдено с 336-12 от гласуващите членове на събранието, което за първи път включва 54 дами, гласуващи дружно с епископи.

В писмото се споделя, че църквата ще напред би трябвало да се ангажира да изслушва всички, изключително бедните и маргинализираните и жертвите на малтретиране от страна на духовенството. Според него църквата би трябвало да се ангажира „ съответно и структурно, с цел да подсигурява, че това няма да се случи още веднъж. “

Франсис свика срещата през 2021 година като част от напъните му да реформира църквата и да я направи по-гостоприемна и дружелюбна към потребностите на вярващите през днешния ден.По време на две години на предварителни съвещания измежду католиците по целия свят имаше съвсем повсеместен апел за църквата, която не разрешава на дамите да влизат в най-високите си редици, с цел да се отворят по-големи благоприятни условия за дамите да поемат функции на взимане на решения и гласът им да бъде чут.

Целият развой породи голяма вяра за смяна измежду прогресивните Католици и опозиция от страна на консерваторите. В писмото, оповестено в сряда, членовете на синода изясниха, че тези разлики остават и ще бъдат обрисувани по-подробно в синтезиран документ от 40 страници, който ще бъде гласуван в събота вечерта.

„ Има голям брой провокации и многочислени въпроси: обобщаващият отчет от първата сесия ще посочи точките на единодушие, които сме постигнали, ще подчертае откритите въпроси и ще уточни по какъв начин ще продължи нашата работа “, писмо сподели.

Делегатите ще се върнат в Рим през октомври идната година, с цел да продължат дебата и да показват дефинитивни оферти или изводи на Франциск.

Жените от дълго време се оплакват, че са третирани като второкласни жители в църквата, лишени от свещеничеството и най-високите позиции във властта, само че все пак отговарящи за лъвския къс от църковната работа. Те от дълго време изискват по-голяма дума в ръководството на църквата, най-малкото с права на глас във ватиканските синоди, само че също по този начин и правото да проповядват на литургия и да бъдат ръкополагани като свещеници и дякони.

Докато ръкополагането на дами свещеници не е обсъждано, въпросът за дамите дякони беше публична точка от дневния ред на срещата. Много делегати, мъже и дами, се изрекоха в интерес на възлагането на дамите на служение, което е съществувало в ранната черква, или най-малкото признавайки решаващата роля, която дамите играят.

„ Толкова се убедих в тези дни, че една синодална черква би трябвало да има предпочитание да седи в подножието на дамите, изключително миряните, които са от световния юг, с цел да се научат по какъв начин да обновяват въображението на църквата “, сподели Нора Кофонотера Нонтера, теолог от Гана, участващ в срещата.

В писмото, оповестено в сряда, не се загатват съответно функциите на дамите. Но в забележките си пред събранието в сряда Франциск приказва обстойно и нашироко за женската природа на църквата и решаващата роля, която дамите играят при предаването на вярата.

И той взриви тези в мъжката подчиненост, които са злоупотребили с властта си над тях с техните „ мачо и диктаторски настройки “. Осмивайки младите свещеници, които пазарят първокласни раса и дантели в църковните шивашки ателиета в Рим, той осъжда клерикализма или слагането на свещениците на фундамент.

„ Клерикализмът е бич, той е камшик, това е форма на светскост, която осквернява и поврежда “ църквата, сподели Франциск.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Въпреки сходни предизвестия, мъжете, присъстващи на формалната конференция на Ватикана в сряда, ясно демонстрираха, че всеки, който се надява на радикална смяна за дамите, ще остане отчаян.

Кардинал Робърт Превост, американският началник на офиса на епископите на Ватикана, сподели, че на дамите от ден на ден се дават високопоставени длъжности във Ватикана и даже се съветват с тях в номиниране на епископи. Но той настоя, че няма смяна на 2000-годишната традиция на църквата, която дава свещеническо ръкополагане единствено на мъже.

„ Това не е даденост единствено тъй като в обществото … една жена може да бъде президент или дамите могат да имат доста разнообразни типове лидерски функции в света “, сподели той. „ Не е като да има непосреден паралел да се каже „ В църквата, затова. не може да бъде зарязан. Но той сподели, че включването им допълнително функции в църковните управляващи е „ работа в ход “.

„ Те нямат публична роля, само че аз чувам. към дамите. Каня дамите да вземат участие ", сподели той.

Архиепископ Тимъти Бролио, президент на епископската конференция на Съединени американски щати, сподели, че религиозните сестри са значими изключително, тъй като постоянно те са тези, които въодушевяват мъжете да станат свещеници.

„ Мисля, че в случай че говорите с множеството епархийски свещеници, те ще проследят първите си подмятания за предопределение до работата на сестрите в учебните заведения. И това беше голям източник на въздействие “, сподели той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР