Голямата камара от 15 съдии на ECJ установи, че ФИФА

...
Голямата камара от 15 съдии на ECJ установи, че ФИФА
Коментари Харесай

Върховният съд на ЕС: ФИФА и УЕФА са злоупотребили с правомощията си

Голямата камара от 15 съдии на ECJ откри, че ФИФА и УЕФА „ злоупотребяват с господстващото си състояние “, като непозволено слагат условия на евентуални конкурентни уредници на шампионати, възпрепятствайки достъпа им до пазара.

Според съда, ФИФА и УЕФА не са сложили „ транспарантни, справедливи, недискриминационни и пропорционални “ критерии, с цел да смекчат вероятния спор на ползи.

„ Правилата на ФИФА и УЕФА за авансово утвърждение на междуклубни футболни надпревари като Суперлигата нарушават законодателството на Европейски Съюз за конкуренцията и свободата на даване на услуги “, се споделя в изказване на ECJ, представено от POLITICO.

През април 2021 г дузина водещи европейски футболни клубове сътвориха Европейската суперлига, само че планът се провали, откакто няколко клуба се отдръпнаха поради гръмогласна съпротива от почитатели, високопоставени играчи, треньори, други клубове и политици.

Съдът поддържа и желанията на Кралския футболен клуб Антверпен да анулира разпоредбите на УЕФА, съгласно които местата в тимовете би трябвало да се пазят за опитни локални играчи. Съдиите показаха, че правилото " може...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР