Голямата изненада може да дойде от Горското, за трети пореден

...
Голямата изненада може да дойде от Горското, за трети пореден
Коментари Харесай

Царево една година преди изборите за кмет: Лапчев мълчи и държи всички в шах

Голямата изненада може да пристигна от Горското, за трети следващ път в новата история на Царево

Ще се кандидатира ли следващата година кметът на Царево Георги Лапчев за четвърти мандат, с цел да ощастливи още един път своя народен водач Бойко Борисов, на който сподели на 2 октомври, че партията му още е в кондиция и може да печели избори? Отговорът на този въпрос ще разплете комплициран пъзел сред мераклиите за креслото му, тъй като наличието или отсъствието му радикално трансформира " разстановкат " на силите

Лапчев има зад тила си три мандата с бетонно болшинство в локалния парламент. Според критиците му, които през последните три години го нападат гневно,  той не е направил нищо потребно за локалната общественост отвън грижата му за корупционния кръг от съпартийци и родственици .

Поддръжниците му обаче са безапелационни, че Царево се промени през годините на ръководство на ГЕРБ и се развива като новата най-привлекателна туристическа дестинация по Черноморието, което и ясно се очерта по време на двегодишната коронавирус рецесия.

Самият Лапчев заобикаля оттовор на въпроса дали гледа към четвърти мандат и дава разнопосочни сигнали.   Все отново, множеството от хората в близкото му обграждане чакат да се отдръпна през 2023 година и да даде опция за промяна на караула. Чували са го да споделя, че ще мести фамилията си в София, където трите му деца да продължат образованието си в елитни учебни заведения, а брачната половинка му да стартира собствен бизнес в региона на оптиката. Лапчев имал проекти да развива също бизнес, надалеч от политиката.

„ Последният му мандат е призрачен сън, тежък, противен. В Общината по-голямата част от времето администрацията дава пояснения по преписки, свързани със сигнали от всевъзможен темперамент, до всички вероятни инстанции, инспирирани от един човек, считащ себе си за най-будна съвест и съпротива. Така не може да се ръководи ", разяснява общински консултант от ГЕРБ.
 Георги Лапчев обмисля дали да се кандидатира за нов мандат
ГЕРБ нормално записва най-хубавите резултати от избори през последната година и половина тъкмо в Царево и прилежащата община Приморско, което е доказателство, че тук Борисов няма да желае смяна.

В взаимозависимост от това дали самият Лапчев ще се кандидатира за четвърти мандат или ще се отдръпна, има два сюжета за изборната борба.

Вариант №1:

ГЕРБ номинира Георги Лапчев, против него ще тогава ще излезе в пряк конфликт общинският консултант Емил Пейчев, който напусна Гергьовден и мина към Промяната . Пейчев се държи като опозиционер №1 на ГЕРБ освен тук, само че и в прилежащата община Приморско, а неотдавна се изявява и в Бургас - като доброволец в превъзмогването на вредите от бурята. В последните три години и половина безусловно стъжни живота на кмета, администрация му и общинските съветници от ГЕРБ, които са проверявани от кое място ли не по многочислените му сигнали.

 Емил Пейчев намерено декларира желанието си освен да се кандидатира , само че и да завоюва изборите.

„ Със сигурност ще вземам участие, само че още е рано да посоча формата. Очаквам поддръжка от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, а за какво не и от Българска социалистическа партия. С сътрудниците работим доста добре. В диалозите до момента сме обсъждали, че няма смисъл да цепим гласовете на опозицията “, каза  Емил Пейчев.
  Емил Пейчев натрупа опит и като претендент за народен представител на ПППП, има упоритост за управителен пост на регионално партийно равнище.
Снимката е от град Бургас, оказва помощ за превъзмогване на бедствието след урагана
На локалните избори през 2019 година, когато бе кандидат-кмет, подкрепян от Гергьовден, той взе към 1000 гласа, Българска социалистическа партия към 400 гласа, „ Демократична България “ през днешния ден има капацитет за почти 400 гласа.

Лапчев завоюва през 2019 година с почти 2800 гласа и с цел да успее опозицията да пробие в Царево ще би трябвало да направи сериозна акция и да убеди всички, че Пейчев е верният претендент. В Царево основни са ромските секции, където има близо 1200-1300 гласоподаватели.

„ Още не сме решили дали ще подкрепим Емил Пейчев или ще издигнем личен претендент, тъй като обстановката в Царево прилича на тази в страната - с междуличностните спорове. При всички положения би трябвало да се почисти калната основа, върху която се гради Царево “, споделя общинският консултант от БСП  Димитър Гочев.

Вариант №2

Към днешна дата по-вероятна е хипотезата Георги Лапчев да не се кандидатира , с което ще направи непредвидима обстановката.

От една страна сигурно ще е Емил Пейчев, най-вероятно като самостоятелен, подсилен от Демократична България, Политическа партия и вероятно Българска социалистическа партия, както той чака.

От друга обаче се обрисува като претендент Марин Киров , сегашен зам.-кмет от две години насам. Той е правист по обучение ,  прибра се от София, а упоритостите му не завършват със зам.-кметския пост в екип с Лапчев. ). Името му се свързва с няколко партии, само че самият той твърди, че не е членувал в нито една от тях, а е помагал като експертна фигура. В актуалната обстановката това по-скоро би му помогнало.

Ако се яви на вота сигурно ще е самостоятелен, подсилен от няколко партии, едната сигурно е „ Български напредък “ на Стефан Янев. Ако Лапчев се откаже, ГЕРБ могат и да го поддържат. Съществува вид, при който Киров да излезе като кандидат-кмет със лична листа даже и при присъединяване на Георги Лапчев на вота след година, защото политическите стратези и съветници към него са на мнение, че се е позиционирал добре и има капацитет да тръгне по личен път. Може да не стане кмет, само че за какво да не е идващият ръководител на Общинския съвет , разсъждават наши източници от Царево.
 Марин Киров се върна от София в родния си град, упоритостите му са доста по-сериозни от зам.-кметския пост
Има и още една мощна номинация, само че никой от сивите кардинали на Царево не смее да спомене името, тъй като за едни той е конкуренция, а другите считат, че е  рано да бъде изваден на показ, с цел да не се трансформира в цел на локалното хейтърство.

Това е инж. Николай Вълчанов, шеф на Държавното горско стопанство в Царево . Шефският кабинет в Горското е най-бързият път към кметския стол в морската община в новата история на града. Преди да завоюват изборите за кмет, и Петко Арнаудов от Българска социалистическа партия, и Георги Лапчев от ГЕРБ, бяха шефове точно на ДГС-Царево. Николай Вълчанов е на този пост от 5 години. И  той, като тях, е приключил Лесотехническия институт в София, на 42 години, фамилен. (ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК)

Инж. Николай Вълчанов би могъл да бъде чудесна кандидатура за кмет, харесван е от ГЕРБ, ухажван е изключително от Българска социалистическа партия. Самият той обаче си давал сметка, че против " пекания " Георги Лапчев няма да има късмет, само че в случай че той се отдръпна, сигурно Вълчанов ще одобри да взе участие във вота.
 Инж. Николай Вълчанов в кабинета, който даде двама кметове на Царево - Петко Арнаудов от Българска социалистическа партия и Георги Лапчев от ГЕРБ
 

Паралелно със тактиката за кметския пост, се вършат и проекти за листите на Общинския съвет.

Емил Пейчев щял да води обща листа на Политическа партия и Демократична България , с подгласници  Станислав Добрев, Владимир Дуков и Атанас Желязков.

В Българска социалистическа партия на този стадий не са узрели за " грандиозната " концепция да поддържат Пейчев, а той да води непозната листа. На този стадий не наподобяват и узрели за концепцията да създадат коалиция с Политическа партия и Демократична България,  най-вероятно в листата си те ще заложат на Димитър Гочев, който е най-разпознаваемата им персона, Диана Добрева от Ахтопол и Тодор Нанчев.

В ГЕРБ ще разчитат на тима, който и в този момент ги съставлява – Даниел Николов, Стела Кюмюрджиева, Таня Янчева и Ангел Цигуларов.

Ако взе участие със лична листа Марин Киров ще разчита на част от сътрудниците, с които работи в администрацията и имат положително име в общината.

Кои са любимците за бъдещи кметове и съветници  в другите общини от Бургаска област, очаквайте в поредицата на Флагман.бг.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР