Голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще отбележи 96-тия си рожден

...
Голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще отбележи 96-тия си рожден
Коментари Харесай

Стоянка Мутафова празнува 96 години отново на сцената

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще означи 96-тия си рожден ден още веднъж на сцената на Сатиричния спектакъл. Почитателите й ще могат да я видят в постановката " Столетие мое ".

" Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми! " – с тези думи Мутафова се обърна към публиката, която беше изпълнила до краен лимит Сатиричния спектакъл в навечерието на рождения й ден преди година.

" Сигурна съм, че всички вие ще бъдете тук и аз ще бъда доста щастлива ", разгласи актрисата тогава под бурните овации на феновете й.

В спектакъла „ Столетие мое”Мутафова играе стара дама, която чества 100-годишния си рожден ден дружно с щерка си, внучката и правнучката си.

Госпожа Стихийно злополучие, както постоянно е наричана, е родена на 2 февруари 1922 година в София. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Завършва Първа софийска девическа гимназия през 1941 година, а по-късно класическа лингвистика в Софийския университет „ Св.Климент Охридски “ и Държавната театрална школа къмНародния спектакъл „ Иван Вазов “ в София. В интервала от 1947 – 1949 година учи в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага и играе в театъра вчешката столица.

В Прага Мутафова среща първата си обич и се дами за чешкия режисьор Роберт Роснер. Тя е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят въвВиена, а след това поради неговата работа се връшат още веднъж в чешката столица. Там Стоянка Мутафова приключва второ висше обучение към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият ѝ брачен партньор е журналистът и преводач Леонид Грубешлиев, от който е единствената щерка на актрисата– Мария Грубешлиева, известна като Муки.

Третият брачен партньор на Мутафова, за който актрисата споделя, че е огромната й обич, е Нейчо Попов. С него за първи път се вижда в Народния спектакъл, където тя стартира да работи като актриса, а той е студент въвВИТИЗ.

Стоянка Мутафова е изиграла над 90 функции в театрални постановки. Популярна е с функциите си във кино и телевизионни продукции като„ Големанов “, „ Вражалец “, „ Милионерът “, „ Топло “, „ Любимец 13 “ и други. На сцената е дружно с Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Стоянка Мутафова е претендент засветовен връх на „ Гинес “ в категорията „ Най-възрастна интензивно играеща на сцената актриса “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР