Голяма ретроспективна изложба на творчеството на Едвард Мунк (1863-1944) в

...
Голяма ретроспективна изложба на творчеството на Едвард Мунк (1863-1944) в
Коментари Харесай

Изложба на Мунк в Париж представя малко познати картини на художника

Голяма ретроспективна галерия на творчеството на Едвард Мунк (1863-1944) в Париж показва картини, малко познати на необятната аудитория, оповестява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Викът “ е творбата с иконичен статут, която засенчва останалата част от творчеството на норвежкия художник. Сега парижкият музей „ Орсе “ демонстрира дамите вампири на Мунк, част от цикъла „ Живот, обич, гибел “. Изложбата, която се открива през днешния ден, съставлява пътешестване в най-интимните платна на шестдесетгодишното творчество на създателя.

Приживе художникът рисува в Норвегия, а също в Париж и Берлин. Петдесет от най-известните картини, както и важен цикъл от рисунки и печатни графики са предоставени от музея на Едвард Мунк в Осло.

„ Викът “ не е изолирана картина. Тя е рисувана през 90-те години на XIX век и е част от огромно творчество, разгърнало се доникъде на XX век, споделя Клер Бернарди, уредник на изложбата.

Изложбата демонстрира портрети на дами мъже и деца, танцуващи върху мостове силуети, както и първата схема на „ Викът “. Именно тази схема, първата от пет, демонстрира, че тази иконична картина не е изолирана творба, а част от цикъла на цялото творчество, споделя Бернарди.
 
Картините от изложбата са групирани по тематики и водят посетителя през раждането на любовта, появяването на ревността, безнадеждността, дълбокото чувство за паника и най-после до гибелта. Мунк не демонстрира гибелта като край, а като прераждане.

Платната, отдадени на женски портрети, демонстрират и траура – художникът губи майка си на пет години, огромната си сестра на четиринадесет. Изложбата потапя публиката в любовта на Мунк към театъра и неуморните му търсения. Навремето нацистите правят оценка творчеството му като „ изродено “.

Изложбата в Париж демонстрира и серия картини, заемаща централно място в творчеството на Мунк, отдадени на раждането на любовта. Художникът назовава тази серия „ Фризът на живота “ и излага картините една до друга. В центъра на този цикъл е картината „ Вампир “, представляваща жена с дълга алена коса, целуваща врата на мъж. Тази „ вампирска “ тематика е присъща за Мунк и не се открива в творчеството на неговите съвременници. Жената е основна тематика в картините на Мунк – ранимо дете и младо момиче, меланхолична, радостна или далечна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР