Голяма община Истанбул (IBB) започна инсталирането на пътни знаци, насочващи

...
Голяма община Истанбул (IBB) започна инсталирането на пътни знаци, насочващи
Коментари Харесай

Табели сочат пътя за евакуация при цунами в Истанбул

Голяма община Истанбул (IBB) стартира инсталирането на пътни знаци, насочващи хората към евакуационни зони при положение на цунами. Табелите имат за цел да насочат хората на по-високо място от крайбрежията на Мраморно или Черно море.

Експертите по-рано предизвестиха за високата възможност цунами да удари 16-милионния град. Първите знаци бяха сложени в кв. Бююкчекмедже, регион от европейската страна, който има дълга брегова линия, разграничена от гъсто обитаеми региони, отделени от морето единствено с плажове и дълга алея.

Професор Шукрю Ерсой, специалист по трусове и цунами от Техническия университет Йълдъз (YTÜ), споделя, че тези крайбрежни региони могат да бъдат съществено развалени от цунами. Морето има разломни линии и всяко огромно земетресение може да провокира цунами “, сподели той. И означи, че повече от 30 цунами са били регистрирани в Мраморно през последните 2000 години.

„ Няма да е толкоз мощно, както цунамито в Тихия океан, само че въпреки всичко вълните му могат да доближат няколко метра височина “, сподели Ерсой пред организация Демирорен (DHA). Той предизвести, че даже със слаба вълна, цунами може да доближи до към 50 метра навътре в сушата и е в положение да издърпа хора и транспортни средства в морето. „ Първата вълна в цунами нормално е слаба и не е опустошителна, само че идващите талази могат да бъдат разрушителни.

Трябва да знаем по какъв начин да действаме при положение на такова злополучие “, сподели Ерсой и акцентира нуждата от оценка на евентуалните вреди на здания, ситуирани по крайбрежието. В издаването на нови разрешителни за градеж, би трябвало да бъде застъпена тяхната резистентност на цунами.

Според Ерсой вълните ще лишават пет до 30 минути, с цел да доближат брега.

Неотдавнашен отчет, показан на турския парламент, насочи вниманието към продължаващата опасност от цунами в Мраморно и Черно море, което излага на риск огромните градове на Турция по крайбрежието. В отчета се споделя, че може да отнеме единствено 10 минути, до момента в който вълните на цунами доближат крайбрежията при положение на земетресение.

Турция е претърпяла опустошителни трусове в предишното, в това число земетресение с магнитуд 7,4 в Гьолджук през 1999 година, което умъртви повече от 17 000 души в района.

Страната се намира в една от най-сеизмично дейните зони в света, защото е ситуирана на няколко дейни линии на разлома, като Северният анадолски разлом, мястото на среща на анадолската и евразийската тектонични плочи, притежаващ капацитета да аргументи доста опустошения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР