Голяма крепост е открита на нидерландския бряг, която според археолозите

...
Голяма крепост е открита на нидерландския бряг, която според археолозите
Коментари Харесай

Крепост на Калигула е открита край Амстердам

Голяма цитадела е открита на нидерландския бряг, която съгласно археолозите е изиграла основна роля в сполучливото римско настъпление в Британия през 43 година сл.Хр., оповестява The Guardian.

Според последните данни римски легион от няколко хиляди бойци е бил ситуиран на към 30 км от сегашен Амстердам на брега на Ор-Ей, приток на Рейн. Сега в този район се намира община Велсен с население от към 70 хиляди души.
Деян Донков е " Калигула " в най-новия театър на Народния спектакъл
На 27 октомври от 19:00 часа в Народния спектакъл " Иван Вазов " ще се състои премиерата на един от най-чаканите спектакли този сезон - " Кал...
Прочети повече
Археолозите считат, че фортът във Велсен е представлявал най-северното военно барикада на римляните през този интервал. Според историците крепостта е имала две цели: тя е била предопределена да задържи войскага на античното немско племе хавки, а също и да се трансформира в опорна база при нахлуването на император Калигула в Англия.

Известно е, че през септември 39 година Калигула отива в северните провинции на Римската империя, в това число Лугдунска Галия и, както в този момент излиза наяве - Галия Белгика. Той възнамерявал навлизане в Британия и писал за това начинание до Сената като за завършило дело. Но през 40 година Калигула ненадейно се отказал да дебаркира на Британските острови. Историците към момента спорят за какво се е случило това.

„ Знаем сигурно, че Калигула е бил в Нидерландия, защото дървени бъчви за вино [открити тук] имат прогорени букви на императора, което допуска, че са принадлежали на императорския двор. Калигула е дошъл, с цел да се приготви за навлизане в Англия – той желал да реализира същия боен триумф като Юлий Цезар – само че да нахлуе и остане там. Той не е могъл да приключи работата, защото е бил погубен през 41 година, а през 43 година Клавдий е заел мястото, където Калигула се е бил открил преди ", споделя Ариен Босман, водещ създател на проучването.

Според Босман археолозите са разкрили дървени дъски под наблюдателната кула или портата на крепостта. Те са датирани от 42-43 година сл.Хр. - времето преди непосредственото навлизане в Британия от император Клавдий.

Войските на Клавдий, незасегнати от немските племена, дебаркирали в Кент и към лятото на 43 година императорът е бил задоволително убеден в себе си, с цел да се насочи в Британия, да влезе триумфално в Камулодун (днешен Колчестър) и да подчини 12 локални вождове. В рамките на три години римляните претендирали цяла " Британия " като част от своята империя.
Древните римляни страдали от глисти и въшки Археолози откриха скелет на разпънат мъж от епохата на Древния Рим
Британски археолози за първи път са разкрили скелет на разпнат човек, живял през III-IV век. За това оповестява изследователската компания...
Прочети повече
„ Основните сили са пристигнали от Булон и Кале, само че северният фланг на тази офанзива е трябвало да бъде затулен и той е бил затулен от форта във Велсен. Германската опасност се появява в римската литература няколко пъти “, споделя Босман.

Първите доказателства за римска цитадела във Велсен са открити още през 1945 година от възпитаници, които намерили части керамика в зарязан немски противотанков трап.

Периодично археолозите се връщат на това място и през 1997 година се натъкнали на остатъци от стена и врата, а също по този начин разкрили доказателства за съществуването на римски изкопи на три места. Това било сметнато за задоволително, с цел да бъде приет регионът за предпазен от страната археологически монумент.

По това време откривателите считали, че римските находки във Велсен свидетелстват за съществуването на дребен боен лагер с повърхност от единствено един или два хектара. През 1972 година е открит втори „ лагер “ на стотина метра от първите разкопки, само че като се вземат поради новите находки, археолозите към този момент са сигурни, че на това място е имало един огромен форт, а не две селища.
Откриха следи от най-източния акведукт на Римската империя
„ Това не е един или два хектара като първата цитадела във Велсен, а най-малко 11 хектара - споделя Босман. - Винаги сме мислили, че е със същия размер, само че това не е правилно. Това е била легионерска цитадела, което е нещо напълно друго - споделя Босман. - На 11 хектара това не би било цялостна цитадела за цялостен легион от 5000 до 6000 мъже, само че не знаем къде свършва на север и по тази причина може да е по-голяма. “
В Древен Рим също са страдали от замърсяване с олово
В костите на хора, живели на територията на модерна Италия по времето на Древния Рим и Средновековието, учените са разкрили следи от...
Прочети повече
Фортът във Велсен е бил зарязан през 47 година, откакто Клавдий заповядал на всичките си войски да се отдръпват през Рейн. Римското притежание на Британия завършва към 410 година сл.Хр.

Император Калигула е погубен вследствие на скрит план през 41 година на 28-годишна възраст. Древните създатели го разказват като нечовечен и сластен тиранин-безумец и са го наричали Лудия, макар че актуалната историография се вършат опити за отдалечаване от техните пристрастни оценки.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР