Голяма изненада се очаква по бензиностанциите за Коледа и Нова

...
Голяма изненада се очаква по бензиностанциите за Коледа и Нова
Коментари Харесай

Подарък за всеки по бензиностанциите за Коледа и Нова година

Голяма изненада се чака по бензиностанциите за Коледа и Нова година - поевтиняване на горивата. 

Петролът поевтинява и за последните близо шест месеца доближи до най-ниското си равнище. На интернационалните пазари цените паднаха под 80 $ за барел.

" В рамките на месец ще забележим понижение на цените на колонките заради обстоятелството, че търсенето в международен мащаб на горива е паднало доста. Говорим за над 10%, което е към 20 ст. надолу ", съобщи в " България заран " Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

" На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лева./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината ", предвижда Хаджидимитров.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се вършат до края на октомври или доникъде на ноември, с цел да бъде наред всичко с логистиката. Според него хората не пътуват толкоз доста освен в България, само че и в Европа, и в света, а това може да е алена лампичка за доближаване на рецесия.

На въпрос, в случай че " Лукойл " продаде активите си в България, ще се отрази ли това на цените на горивата, Хаджидимитров отговори, че една продажба на петролната компания няма по какъв начин да промени пазарната цена.

" Не се дефинират цените от това кой ще бъде на власт или кой ще бъде притежателят ", сподели Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Дерогацията свърши работа главно за компанията, за която беше направена, само че не и за по-ниски цени - разликата беше 10-15 $ на звук, това е 2-3 ст. Няма по какъв начин да се получат тези 76 ст. Има индустриални разноски и заплати. Това беше измислена цифра, хвърлена в пространството ", разяснява той.

По думите му в края на 2024 година по европейска инструкция би трябвало да увеличим акцизите, това значи близо 30 ст. нарастване на цените на колонките.

" Почти на всички места цените ще бъдат под 2,70 лева./л за дизела и под 2,60 лева./л за бензина. Газта ще се усили с 5-6 ст. до края на месеца ", предвижда Хаджидимитров за идващите дни.

Гостът акцентира, че в Европейски Съюз сме с едни от най-ниските цени за горива на колонка.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР