Голяма група евродепутати призоваха за данък за богатите хора, подобен

...
Голяма група евродепутати призоваха за данък за богатите хора, подобен
Коментари Харесай

Евродепутати искат данък за свръхбогатите

Голяма група евродепутати приканиха за налог за богатите хора, сходен на този за мултинационалните компании, с цел да се финансира преходът към свят без въглерод, оповестява " Франс прес ", представена от.

Предишна основна договорка за световен най-малко от 15% налог върху мултинационалния бизнес би трябвало да влезе в действие тази година.

" Това, което постигнахме за мултинационалните компании, в този момент би трябвало да се приложи и за богаташите ", показват френският евродепутат Орор Лалюк и икономистът Габриел Зюкман в коментар, оповестен от френския в. " Монд ", при началото на акцията с присъединяване на над 130 евродепутати.

" Предложението ни е просто - въвеждане на напредничав налог върху благосъстоянието на свръхбогатите в интернационален мащаб, с цел да се понижат неравенствата, като в същото време се подкрепя финансирането на вложенията, нужни за екологичния и обществен преход ", означават те.

Подкрепилите самодейността настояват, че през 2018 година притежателят на Tesla Илон Мъск, който тогава е " втори по-богатство в света, не е платил нито един цент федерални налози ", а " във Франция, известна с високите си данъци, 370-те най-богати семейства, са обложени единствено с към 2 до 3% ".

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) - клуб на най-вече богати страни със седалище в Париж, посредничи в съглашението за мултинационалните компании.

Лалюк и Зюкман приканват Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Организация на обединените нации да стартират работа по налог за най-богатите и приканват и настояха за дейности в това отношение и от Европейски Съюз.

Те оферират налог от 1,5% върху благосъстояние от 50 милиона евро или повече, само че прецизират, че точното равнище би трябвало да бъде решено " групово и демократично ".

Повечето от евродепутатите, подписали петицията, са от зелени или леви партии. Към тях се причислиха неправителствени организации, като Oxfam, подкрепени от дузина икономисти и 20 милионери.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР