Голяма драма се оказа, че има с влаковете у нас,

...
Голяма драма се оказа, че има с влаковете у нас,
Коментари Харесай

Държавата се тресе! Дедо Еконтий забъркал каша с влаковете, положението с транспорта – критично

Голяма драма се оказа, че има с влаковете у нас, макар бодряшките обещания за промени на някогашния транспортен министър Николай Събев, притежател на компания „ Еконт ”.

Половината от новите локомотиви, доставени през 2021 година след осъществяване на процедури след 15 години липса на доставка на нов преносим състав, са отвън строя, заяви в предаването „ Здравей, България “ на NOVA Красимир Папукчийски, заместник-министър на превоза и известията в служебния кабинет.

„ 7 локомотиви са отвън строя, половината към този момент са отвън строя заради неправилното ръководство на договорите за поддръжка на тяговия и нетяговия преносим състав, т.е. локомотивите и вагоните “, посочи зам.-министърът.Оказа се, че той самият е изпитал като пасажер на гърба си положението на железницата, пътувайки преди 2 седмици за Пловдив с трен, просрочен с към 25 минути.

„ Не е въобще обикновено по този метод да бъде предоставена услугата. Дружеството е в недобро финансово положение, организационно в това число. Ако влезем в елементи, по контракта с страната, който би трябвало да извършва „ БДЖ-пътнически транспорти “, са забавени ремонтите на безусловно всички локомотиви, мотриси, в това число и пътни вагони “, уточни той.

По негови данни от началото на годината са анулирани 5700 пътнически и бързи влакове, което значи, че 10 дни в страната не е имало никакво влаково придвижване. В съпоставяне с австрийските железници изоставането ни е не по-малко от 20 години, сподели Папукчийски.

„ Среднодневното забавяне на всички влакове, макар понижения размер на влаковете – те се движат 10% по-малко от декларираното – е над 1800 минути или в месечен размер приказваме за 50 хиляди минути забавяне на всички влакове “, акцентира той.

Освен огромните закъснения, хората, които пътуват с трен, дефинират като проблем разписанието, недобрата хигиена, повредите. Положителна споделят, че е ниската цена на транспорта.

„ Цената на този стадий ще бъде непокътната “, заяви Папукчийски. Той напомни, че в Плана за възобновяване и резистентност има средства за доставка на нови локомотиви и вагони, само че е належащо да се мисли и за смяна на жп инфраструктурата по този начин, че да се обезпечи скорост от 160-200 км/час. Това се възнамерява да стане до 2027 година.

В Плана за възобновяване са заложени над 100 млн. лв. и за рационализация на Пощите, заяви още заместник-министърът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР