Голяма част от фондовете, които се представят за екологични, инвестират

...
Коментари Харесай

Екофондовете често не изпълняват целите на Парижкото споразумение

Голяма част от фондовете, които се показват за екологични, влагат в изкопаеми горива, а даже и не извършват задачите на Парижкото съглашение, макар че настояват, че го вършат. Това демонстрира проучване на мозъчния концерн InfluenceMap. Според него 72 от проучените 130 екофонда, които общо имат активи на стойност над 67 милиарда $, имат усложнения със спазването на задачите на климатичното съглашение, написа Financial Times. Съвместно 130-те фонда държат 153 млн. $ в компании за произвеждане на изкопаеми горива, съгласно отчета. Фонд " Свободни запаси на изкопаеми горива " на State Street, както и фонд на BlackRock имат акции в Marathon Petroleum и Phillips 66.

Продукти, които са брандирани като екологично съобразни, станаха извънредно известни през последните години. Това естествено кара и повече мениджъри на фондове да влагат в сходни артикули или най-малко по този начин да показват вложенията си. " Много е мъчно за вложителите да могат да открият тъкмо дали средствата, които са брандирани като насочени към климата, в действителност са приравнени към Париж или не ", споделя анализаторът на InfluenceMap Даан Ван Акер.

Докладът на InfluenceMap наблюдава какъв брой екологичен в действителност е един фонд, проследявайки производството на фирмите, в които той е вложил, както и самите компании, получили инвестицията. Негативен резултат значи владение на прекалено много " кафяви " (неекологични) ацкии. Около една трета от фондовете в изследването, означават резултат в диапазона сред минус 10% и минус 20%, демонстрират данните. Такива фондове - нормално тези, които наблюдават пасивно пазарните показатели, само че ползват скрининг, като да вземем за пример изключването на фирмите за изкопаеми горива - " наподобява дават лимитирана изгода за климата от позиция на портфолиото спрямо по-широкия пазар ", се споделя в него.

Седем от фондовете на State Street записват междинен резултат от минус 14%, осем от тези на UBS са с резултат минус 8%, а при осем от фондовете на BlackRock индикаторът е минус 6%. State Street съобщи, че с цел да отговори на " разнообразни потребности на вложителите ", предлага " набор от тактики, в това число средства, съгласувани с Парижкото съглашение, и средства, които дават отговор на задачите по климата по други способи ".

От BlackRock пък се опазиха, че проучването не включва няколко от неговите зелени фондове, в това число тези, проектирани да бъдат съобразени с Парижкото съглашение. От компанията настояват, че оферират на клиентите си " необятен набор от устойчиви тактики, които да ги поддържат при постигането на капиталовите им цели ".
Още по-големи разминавания
Оценката в отчета за други 593 необятни ESG (екологични, обществени и корпоративни) фонда открива, че 71% са в групата на неизпълняващите парижките цели, като резултатите за избрани фондове доближава минус 100%. Няколко такива фонда имат вложения в минни компании Rio Tinto и BHP в първите си 10 водещи позиции, до момента в който " Фондът за резистентен капитал " на Franklin Templeton Investments е вложил в петролната компания Woodside Petroleum.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР