Голяма част от фармацевтите у нас изпитват опасения от недостиг

...
Голяма част от фармацевтите у нас изпитват опасения от недостиг
Коментари Харесай

Фармацевтите се притесняват от недостиг на лекарства заради пандемията

Голяма част от фармацевтите у нас изпитват опасения от дефицит на медикаменти поради пандемията, демонстрира анкета на Българския фармацевтичен съюз (БФС), осъществена в края на 2020 и началото на 2021 година благодарение на самодейността " Индекс на лечебните заведения “.

Анкетата е събрала 261 отговора, като съвсем всички аптеки, в които работят далите отговор, са с контракт с НЗОК. Близо две трети от здравните заведения се намират в обитаемо място с над 50 хиляди поданици, а останалите – в по-малки обитаеми места.

Опасенията

43% от запитаните показват, че поради ковид може да има неналичия на медикаменти за остри респираторни болести, а 13% - при медикаменти с рецепта за хронични болести.

Други 29% споделят опасението, че дефицит в действителност е вероятен при всички типове медикаменти. 15% изключват вероятността да има сходни проблеми. Така, общо за 85% от запитаните може да се каже, че се притесняват от някаква форма на дефицит на медикаменти предвид на пиковете на пандемията от Covid-19 през есенно-зиния сезон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР