Голяма част от Европа и България не обръщаше внимание на

...
Голяма част от Европа и България не обръщаше внимание на
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Руските хибридни атаки идват най-често през Фейсбук

Голяма част от Европа и България не обръщаше внимание на дезинформацията за войната в Украйна. Отчита се 3-4 пъти нарастване на хибридните съветски офанзиви от началото на нашествието в Украйна. Това е явен инструмент за въздействие, изключително в държавните с съветско въздействие, съобщи Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Дезинформацията се открива по целия набор от източници на информация. По-интересното е по какви канали доближава до България. Това става най-често през Facebook посредством тролски сметки. Facebook обаче не вижда проблем, по тази причина ние предложихме редица ограничения, които да лимитират дезинформацията “, сподели някогашния министър на електронното ръководство.

„ Целият инструментариум на Кремъл включва разнообразни сфери на въздействие и разпространяване на дезинформация. Имаме една доста добре подредена система. Има партии, бизнеси и портали, които въздействат директно на страната ни “, уточни Стефанов.

„ Ние имаме правна рамка против дезинформацията. За да могат, обаче да работят институциите, записахме противопоставяне на дезинформацията и хибридните офанзиви, само че това би трябвало да бъде координирано сред другите служби в България. За да има резултат би трябвало да има непрекъснат напън “, акцентира Божанов.

„ България стои в периферията на борещите се страни с дезинформацията, изпълнили сме минимално, това което Европейски Съюз предлага. След нашествието в Крим Европейска комисия направи звено, което се бори с дезинформацията. Трябва да сме наясно, че хибридните офанзиви съумяват в завладените страни и битката с тях не е лесна “, акцентира Руслан Стефанов.

Бившият министър на електронното ръководство разяснява и листите на ПП-ДБ за изборите: „ Все още те не са финализирани. Това ще стане до края на седмицата “, сподели той.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР