Голяма част от българското общество е останало с неразвита демократична

...
Голяма част от българското общество е останало с неразвита демократична
Коментари Харесай

Георги Фотев: Тази криза е дълбока, страшна. Обществото ни отива в пропаст

Голяма част от българското общество е останало с неразвита демократична и политическа просвета. Всеки избор на тези избори, които се вършат, би трябвало да има основната грижа по какъв начин да се развива тази демократична просвета на народа. Това уточни българският социолог Георги Фотев в изявление за " Панорама ".

Според него би трябвало да се смени метода, по който се приказва в обществото, тъй като " тази рецесия е дълбока " и " страшна ".

" Обществото ни, по метода, по който върви, отива в бездна. Няма какво да си затваряме очите и да приказваме неща, които са толкоз банални, че са отчайващи ", сподели той.

" Какво би трябвало да се види? Виждаме една прокуратура, която е ужасна. Виждаме съд със случаи като Нотариуса и Еврото. Това са ужасяващи неща. Това са част от тази действителност ", разяснява социологът по отношение на настоящите тематики в обществото, измежду които са пропуските на проверяващите управляващи в въпросите към незаконната мрежа на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото.

Той показа, че неведнъж е срещал аргумента, че не трябва да се приказват неприятни неща за правосъдната система и прокуратурата, защото има доста положителни съдии и прокурори. Според него това е по този начин, само че вниманието би трябвало да се концентрира върху тези, които носят отговорност за самите институции.

Фотев даде и своето мнение по отношение на за какво държавното управление на премиера Николай Денков " се провали и капитулира ". Плановете на ръководещите бяха през март да има ротация на властта, само че тя по този начин и не се случи и вместо това страна отива на предварителни избори.

" Нима смислените хора не знаят за какво държавното управление на Денков се провали и капитулира? В страната ни са нужни промени. Реформа значи промяна на формата, а не някакви козметични работи. Идват едни хора, които желаят да вършат промяна, желаят да реформират правосъдна система, прокуратура и така нататък ", показва той.

За да се случат обаче тези промени би трябвало смяна в Конституцията и цялостен корпус от закони: " Направиха го това. Отива се до там още няколко стъпки да се [предприемат], с цел да се трансформират други институции - и тук край. Кой е съперник на промените? То е ясно това. Аз считам, че е повече от явно ".

По думите на социолога има потребност от съществени социологически проучвания, които вместо да мерят поддръжката за партиите, би трябвало да дават отговор на по-големи въпроси - като за какво е толкоз огромен делът на негласуващите.

" В уреденото общество това не е проблем. В демократичното общество това не е проблем, защото то е толкоз устойчиво и ясно, че тези, които не гласоподават, просто нямат никаква паника ", сподели Фотев.

Георги Фотев е бележит български социолог и член на Европейската академия на науките и изкуствата. Чел е лекции в редица влиятелни задгранични университети, измежду които Московския, Атинския, Станфордския и Хайделбергския университет. През 2013 година възвръща Института по социология, а в интервала 1990-1991 година е министър на науката и висшето обучение.

Наскоро излезе и автобиографията му, озаглавена " Моите записки ", в която той споделя за живота си.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР