Голям пробив за специалния прокурор Робърт Мълър: Пол Манафорт ще

...
Голям пробив за специалния прокурор Робърт Мълър: Пол Манафорт ще
Коментари Харесай

Ще “пропее“ ли Манафорт?

Голям пробив за специфичния прокурор Робърт Мълър: Пол Манафорт ще сътрудничи на правораздаването. Ако някогашният началник на предизборния щаб на Тръмп се разприказва, за шефа на Белия дом може да стане доста неприятно, дори рисково, предвижда Дойче веле.

Новината отекна като гръм: някогашният началник на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт изненадващо изрази подготвеност да сътрудничи на специфичния прокурор Робърт Мълър по следствието за " съветската спекулация ". По този метод Манафорт може да се трансформира в главен очевидец. Още при започване на чуването си в съд във Вашингтон, Манафорт изненадващо се призна за отговорен в незаконен сговор против Съединени американски щати - обратно на всички досегашни свои изказвания по тематиката. Той призна също, че се е опитвал да въздейства на очевидци.

Сделка с прокуратурата

Бившият лобист направи този завой след реализирано съглашение с прокуратурата. Така отпаднаха други точки от обвиняването против него, измежду които за пране на пари и данъчни измами. Защото повдигнатите обвинявания против 69-годишния Манафорт се базират освен на съмнението, че изборният щаб на Тръмп незаконно е сътрудничил с Москва, а и на предходната лобистка активност на Манафорт в поддръжка на проруските сили в Украйна.

Засега не е ясно до каква степен може да стигне въпросното съдействие на Манафорт с правораздаването. Прокурорът Ендрю Вайсман заяви, че към този момент има постъпили нови информации. Двете останали точки от обвиняването са за незаконен скрит план против Съединени американски щати - поради хипотетично лъжесвидетелстване, както и за скрит план за възпрепятстване на правораздаването - за практикуване на напън над очевидци.

Не е изключено оповестената в този момент подготвеност за съдействие с прокуратурата да внесе нова светлина по така наречен " съветска спекулация ". Американските федерални съдилища като цяло са подготвени на по-ниски присъди против съдействие с следствието. Но изгодите за правораздаването от това също трява да са налице. След някогашния юрист на Тръмп Майкъл Коен, Манафорт е вторият значим източник на информация за специфичния прокурор Робърт Мълър от най-близкото обграждане на американския президент.

" Две изцяло разнообразни неща "

Белият дом реагира неотложно. Самопризнанието на Манафорт нямало " нищо общо " с Доналд Тръмп. Тези развития нямали никаква връзка с предизборната му акция или с неговата победа на изборите през 2016 година, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

" Руската спекулация " съставлява сериозна опасност за Тръмп. Той отхвърля каквито и да е било ангажименти с Москва към хакерските офанзиви против щаба на неговата съперничка Хилари Клинтън. Разследването за съветска интервенция в американските избори Тръмп дефинира като политически стимулиран " лов на вещици ".

Една от огромните въпросителни е обвързвана с една среща в Тръмп тауър в Ню Йорк през юни 2016 година, на която съветска адвокатка е предложила на хора от щаба на Тръмп компрометиращи данни за Хилари Клинтън. Медиите оповестяват, че следователите в това време ревизират подозрителни парични преводи сред участници във въпросната среща. Тя е била проведена от сина на Доналд Тръмп и в нея са взели участие още и зетят му Джаред Къшнър и Пол Манафорт. От март до август 2016 година Пол Манафорт бе член на предизборния щаб на Тръмп, от които 3 месеца даже го ръководеше.

В първия развой през август Манафорт беше приет за отговорен за данъчни и банкови измами. Присъдата по това дело към момента не е произнесена. /Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР