Голям метеорит е навлязъл в атмосферата на Земята на 6

...
Голям метеорит е навлязъл в атмосферата на Земята на 6
Коментари Харесай

Докато сме спали, се взривил най-големият метеорит след Челябинския

Голям астероид е навлязъл в атмосферата на Земята на 6 февруари и е изгорен над Атлантическия океан, на към хиляда километра от Рио де Жанейро (Бразилия), споделя астрономът Фил Плейт.

Огнената топка избухнала над Атлантика на височина 30 километра, по тази причина останала на практика незабелязана. Тя е изхвърлила сила, еквивалентна на 13 000 тона тротил. Това може да се съпостави с гърмежа на атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 година.

Събитието е станало второто най-голямо след гърмежа на Челябинския астероид през 2013 година. Според Фил Плейт Челябинският астероид е изхвърлил сила, еквивалентна на 500 000 тона тротил, което е съвсем 40 пъти повече, в сравнение с огнената топка, взривила се над Атлантическия океан.

Разбира се, и следствията на последния гърмеж не са били толкоз огромни – в края на краищата даже не сме знаели, че той се е взривил, отбелязва ученият. „ Ако това се беше случило над обитаемо място, то стъклата на къщите щяха да се изпочупят и хората евентуално щяха да се изплашат. Но аз не мисля, че той би нанесъл действителни вреди “, прибавя Плейт.

Изследванията сочат, че към 30 неголеми метеорита (с диаметър от 1 до 20 метра) годишно изгарят в атмосферата на Земята. Поради това, че огромна част от земната повърхнина е покрита с вода, множеството небесни тела падат в океана и не въздействат на живота на обитаемоте региони.

Сега НАСА следи съвсем 13 000 околоземни обекта. Повече от 1600 от тях се считат за евентуално рискови тела. С такива наблюдения се занимава и Европейската галактическа организация (ESA). Система за отбрана от астероидна заплаща се основава и в Русия.

Както стана ясно неотдавна, към Земята в този момент се доближава метеорит под кодовото наименование 2013 Т-X-68. На 5 март той ще премине на минимално разстояние от Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР