Големият Васил Михайлов направи 85. Юбилеят на един от най-обичаните

...
Големият Васил Михайлов направи 85. Юбилеят на един от най-обичаните
Коментари Харесай

Големият Васил Михайлов с тежко признание и извинение

Големият Васил Михайлов направи 85. Юбилеят на един от най-обичаните български артисти мина безшумно, без фанфари. Но той е и ще бъде знак на българщината. Пожелаваме му го още доста години. 

Прочул се с доста функции в театъра и киното, както и със знаковия облик на Капитан Петко челник, той сподели, че всеки българин би трябвало да помни корените си, да се гордее с бита и традициите на народа си и в никакъв случай да не не помни българския дух. Заветът към младите, постоянно бързащи хора е да им напомним кои сме ние и от кое място идваме, разяснява Васил Михайлов. 

Когато бил народен представител, гласоподавателите му казвали: “Дай една фотография, че повече няма да те забележим! ", спомня си Васил Михайлов в едно изявление. И прибавя, че те са желали единствено път и вода. Сеща се и за едно негово изявление като политик, което било манипулирано по малкия екран и му се обадили хора от чужбина да го питат за какво приказва нелепости. И на мен са ми предложили да съм министър. 

Според него политиката не е за хората на изкуството. И той персонално не би повторил тази роля. Въпреки това си има своите убеждения. Става член на Българска комунистическа партия още на 19-годишна възраст. 

" Аз съм ляв по разбиране, само че не съм бил член на Българска социалистическа партия. Като бях народен представител, Мони Паси ми споделяше: " Вие, левите, се борите да няма небогати, а ние, десните, се борим всички да бъдат богати. " И в този момент, колкото пъти го видя, го запитвам: " Мони, какво става с оня въпрос, бе? Кога ще станем всички богати? " Някои забогатяха, само че всички богати няма да станем. И все ми се желае да кажа на бъдещите ръководещи: " Хора, ние ви избираме, с цел да вършиме закони, правила, система, по която да работим и живеем, да развиваме стопанската система. Вие сте там за това, а не да ми се явявате всеки ден по малкия екран и да ми давате ум по какъв начин да пребивавам ", споделя Михайлов. Според него депутатите ще стартират да работят, когато изравнят заплатите им със междинната за страната. " Тогава ще желаят да работят, с цел да си ги вдигнат ", счита екранният Петко челник, представен от " Телеграф ".

След 10 ноември не изневери на левите си убеждения, сходно на мнозина свои сътрудници, и бе определен за депутат във Великото национално заседание. Заедно с Нешка Робева, Светлин Русев и починалия епископ Панкратий, Васил Михайлов се отхвърля от високата си депутатска заплата с претекста, че продължава да работи в професионалната си сфера. 

Извинение

" Искам да се извиня на хората, че като народен представител подписах конституция, която не подсигурява демокрацията. Звучи профански, само че ние сме лидерска народна власт на изпълнителната власт. Като приказката за каруцата и коня. Защото какво значи народна власт? Ред, ценене на законността, на мнението на другия. А сега никой, даже и самите управници, които основават законите, не ги съблюдават. Значи по тази тематика изобщо няма място за разбор. Трябва да имаме по-строги закони, до момента в който се оправи обществото “ - единствено великите могат да създадат такова самопризнание.

Семейство

И двамата му братя умират в казармата през две години - 1946 и 1948 г. 

" Буйни бяха, единият отива да се къпе в Марица, скача от високо и се забива долу в пясъка. Живя няколко месеца неподвижен и умря. Другият ни споделиха, че се е самоубил, само че той е ударен в корема. Заклевахме се с един другар да открием кой го е самоубил, само че не ми стигна един живот да го намеря “, споделя пред публицисти артистът. 

Работил като шлосер-матричар в цех “Светлина ", Стара Загора. През 1964 година приключва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов " в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Назначават го назначават за шеф в Хасковския трагичен спектакъл. Известен с доста функции в българския спектакъл и кино, както и със знаковия облик на Капитан Петко челник, той сподели, че всеки българин би трябвало да помни корените си, да се гордее с бита и традициите на народа си и в никакъв случай да не не помни българския дух.

Снимал се е в още 85 кино лентата, които дружно с Григор Вачков и Стефан Данаилов го подреждат в златната тройка на българското кино. “С мирис на бадеми ", “По дирята на безследно изчезналите ", “Хан Аспарух ", “Златният век ", “Дом за нашите деца ", “Маргарит и Маргарита " са единствено шепа заглавия от безпределно дългата му филмография. Театралите пък не могат да не помнят неговия Дантон в спектакъла на Анджей Вайда. Казва, че Вайда работи като с китайска игла. Толерира артиста и той се хвърля с всички сили и умения. После Вайда го намества, а артистът живее със самочувствието, че самичък е направил всичко. Ако режисьорът ми разреши - признава Васил Михайлов, - обичам да работя, леко глезейки се. Това ми основава самочувствие и наслада. Заветът към младите, постоянно бързащи хора е да им напомним кои сме ние и от къде идваме, разяснява Васил Михайлов.

Зорба

Всеки си има Бог и обич, споделя Михайлов, цитирайки Казандзакис. Ако съжалява за нещо, то е, че не е изиграл Зорба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР