Големият въпрос е, че ние нямаме решение само от Австрия

...
Големият въпрос е, че ние нямаме решение само от Австрия
Коментари Харесай

Петър Витанов: САЩ открито лобират да ни приемат пълноправно в Шенген

Големият въпрос е, че ние нямаме решение единствено от Австрия за Шенген. В същото време имаме сериозен напън от европейските институции България и Румъния да се одобряват в Шенген. Нещо повече – Съединени американски щати също намерено и очевидно лобират в интерес на България да ни одобряват пълноправно в Шенген и то по метода, по който го направиха за Хърватия преди година, когато ги пуснаха. Става все по-трудно на една или две страни да държат на своят позиция, тъй като тя става от ден на ден непопулярна. В същото време виждаме консенсус в Европейски Съюз да ни одобряват. Втората причина е желанието на Марк Рюте да бъде повдигнат за общоприет секретар на НАТО.

 

През последваща година на него ще му би трябвало поддръжка от страните членки и той не желае да си основава проблеми с България. Нидерландия одобри България, нямат възражения към Румъния и по този начин огромният въпрос остава Австрия. Това разгласи пред Лили Маринкова в студио „ ФАКТИ “ и предаването „ Разговор “ евродепутатът от Българска социалистическа партия Петър Витанов.

„ В Австрия следващата година ще има избори „ две в едно “ – за парламент и европейски парламент. Там първа политическа мощ е локалната националистическа партия и в случай че този въпрос бъде издигнат и решен в интерес на България, това ще налее гориво в средите на националистите. Ние не желаеме да бъдем разменна монета във вътрешните политически кавги в Австрия “, сподели още Витанов.

„ Няма по какъв начин да се съгласим с „ въздушен “ Шенген. Не би трябвало да одобряваме приемането ни по въздух в Шенген. Просто това държавно управление на България не би следвало да го приема. Българските условия би трябвало да са за пълноправно участие. Покана за Шенген по въздух имаше и към държавно управление на Борисов, само че бе отклонено. Можем да си позволим „ въздушен “ Шенген, в случай че имаме явен времеви небосвод за приемането и по суша. Проблемът не е за въздуха и водата, тъй като разноските на нашите компании се натрупат от опашките по суша. 200 милиона лв. губим на година от чакането на границата с Румъния “, добави още евродепутатът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР