Големият бариерен риф е сред най-великолепните природни чудеса на Земята.

...
Големият бариерен риф е сред най-великолепните природни чудеса на Земята.
Коментари Харесай

Големият бариерен риф: Блестящото съкровище, което трябва да опазим

Големият бариерен риф е измежду най-великолепните естествени чудеса на Земята. Но през днешния ден той е изправен пред съществени закани.

Ние като общество би трябвало да се ангажираме с опазването на тази невероятна екосистема, с цел да запазим нейната хубост и значимост. В противоположен случай последствията могат да бъдат пагубни.

Как да опазим Големия бариерен риф

Изпълнение на дълготрайни проекти за запазване

Следва да създадем и прилагаме дълготрайни проекти за запазване на Големия бариерен риф. Тези проекти би трябвало да включват ограничения за понижаване на изменението на климата, контролиране на замърсяването на водата и поощряване на устойчивия туризъм.

Съхранение на кораловите обединения и морската животинска популация

Необходимо е да защитим и съхраняваме кораловите обединения и разнообразието от морски организми, които населяват рифа. Това може да се реализира посредством основаване на морски заповедници, следен лов на риба и възбрана на практики, които способстват за увреждането на рифа.

Намаляване на въглеродния отпечатък

За да предпазим Големия бариерен риф от въздействието на световното стопляне, би трябвало да понижим въглеродния отпечатък. Това включва преход към възобновими източници на сила, понижаване на излъчванията от индустрията и фокус върху енергийна успеваемост.

Образование и информираност

Важно е да се усъвършенства образованието и осведомеността по отношение на Големия бариерен риф и неговата накърнимост. Само като разберем смисъла на този естествен запас, можем да се ангажираме с неговото запазване и да възприемем резистентен метод на живот.

Организации за опасване на Големия бариерен риф

 Коралов риф

Ето няколко Неправителствени организации, в които можем да се включим и да допринесем за опазването и спасяването на Големия бариерен риф:

- Great Barrier Reef Foundation " (Фондация Големият бариерен риф) - Това е главната неправителствена организация, отдадена на опазването на Големия бариерен риф. Тя работи в партньорство с учени, държавни институции и бизнес бранша, с цел да финансира научни проучвания, планове за възобновяване и стратегии за обучение и осведомяване;

Australian Marine Conservation Society (Общество за запазване на морската среда в Австралия) - Тази Неправителствени организации се занимава с опазването на морската среда в Австралия, в това число Големия бариерен риф. Те организират акции за запазване, предизвикват устойчиви практики и се борят против заканите за рифа;

WWF Australia (Световният фонд за природа в Австралия) - WWF е световна организация, която има стратегии за запазване на морските екосистеми, в това число Големия бариерен риф. Те поддържат научни проучвания, предизвикват устойчиви риболовни практики и реализират просветителни и осведомителни кампании;

Reef Check Australia (Програма за мониторинг на рифовите екосистеми в Австралия) - Тази организация се концентрира върху мониторинга и оценката на здравето и положението на рифовите екосистеми в Австралия, в това число Големия бариерен риф. Те образоват доброволци да правят научни наблюдения и събират данни, които оказват помощ за опазването на кораловия рифа.

Какво следва, в случай че не опазим Големия бариерен риф

 Големият бариерен риф

Ако не предприемем сегашни дейности за запазване на Големия бариерен риф, последствията ще бъдат пагубни. Екстремното стопляне на планетата ще провокира избелване и увреждане на кораловите обединения. Загубите на биоразнообразие ще бъдат необратими, а морската животинска популация ще се редуцира доста. Това ще има негативен резултат върху близките екосистеми и виталната среда, които са свързани с рифа.

Големият бариерен риф е необикновен съкровищен актив, който би трябвало да опазим за бъдещите генерации. Само посредством взаимни старания и ангажимент можем да подсигуряваме, че тази неповторима екосистема ще продължи да ни впечатлява с хубостта, благосъстоянието и смисъла си. Нека действаме в този момент, с цел да опазим Големия бариерен риф и да запазим едно от най-ценните съкровища на нашата планета.

Вижте още: Кораловите рифове ще изчезнат след по-малко от 100 години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР