Големият български художник Иван Христов – Грога (1942 – 2024)

...
Големият български художник Иван Христов – Грога (1942 – 2024)
Коментари Харесай

Почина един от най-големите ни и талантливи художници

Големият български художник Иван Христов – Грога (1942 – 2024) е умрял. Погребението ще бъде на 7 април на гробищата в село Думници от 10:30 часа, оповестиха от Съюза на българските художници. 

Иван Христов – Грога е роден в с. Думници, Габровско. През 1969 приключва Великотърновския университет " Св. св.  Кирил и Методий “, компетентност " Плакат “. Дългогодишен учител по изобразяване в Средното художествено учебно заведение в град Трявна – от 1980 до 2006.

Грога има редица независими изложения и участия в групови изложения в страната, участия в голям брой пленери. Грога е живописец, чиито произведения се характеризират с извънредно тънък рисунък и точност. Работи в жанр хиперреализъм и баснословен натурализъм.

Дългогодишен участник е в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово, в 15 негови издания, откъдето има Трета премия за живопис (1999) и Специалната премия за живопис на Министерството на културата (2005). Творби на създателя се намират в доста галерии и частни сбирки в България, Съединени американски щати, Гърция, Белгия, Швейцария, Беларус и други Живее и работи в родното си село Думници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР