Големите ученици могат да спасят живот, спазвайки три прости правила“.

...
Големите ученици могат да спасят живот, спазвайки три прости правила“.
Коментари Харесай

Д-р Борис Табаков: Ученици могат да спасят живот, спазвайки три прости правила

„ Големите възпитаници могат да спасят живот, спазвайки три елементарни правила “.

Това съобщи сподели пред „ Българска телеграфна агенция “ началникът на Отделение по анестезиология и интензивно лекуване в болница „ Дева Мария “-Бургас доктор Борис Табаков пред „ Българска телеграфна агенция “.

Д-р Табаков, дружно с други лекари, показаха преди дни пред близо 500 възпитаници от XI и XII клас в столицата и още няколко български града дейностите, които биха могли да подхващат, в случай че видят човек, получил сърдечен арест .

„ Показахме и обяснявахме на учениците по какъв начин да оказват помощ – деликатно да ревизират дали индивидът има потребност от заобиколен сърдечен масаж, да извикат помощ, тъй като никой не може да го прави самичък задоволително дълго, да извикат и квалифицирана помощ, и да стартират заобиколен сърдечен масаж “

Той направи конкретизиране, че оказващият помощ би трябвало да хване изпадналия в потребност за раменете, да го раздруса и да му зададе въпрос. Ако потърпевшият мълчи, то е доста значимо да се разбере дали диша с опиране на ухо до устата му и инспекция дали гръдният му панер се издува

„ Ако всичко това не се случва, би трябвало да стартира заобиколен сърдечен масаж “.

В самодейността „ Всеки може да избави човешки живот “ са взели участие осем анестезиолози , един парамедик и Лазар Радков, създател на самодейността „ Капачки за бъдеще “. По думите на специалиста младежите са показали огромен интерес към самодейността . По думите му подрастващите доста бързо възприемат посланията и са доста склонни към това да ги приложат в действителни условия при зародила незабавна обстановка. 

Д-р Табаков даде за образец Германия, където е основан указател на младежи, избавили живота на свои съученици, прилагайки наученото по време на сходни демонстрации.

В скандинавските страни даже се употребява мобилно приложение , което демонстрира, че избран радиус, някой има потребност от помощ и записаните консуматори имат опция да оказват помощ. Според него в страната ни могат да бъдат избавени до 10 000 души годишно , само че и единствено 10 да са, напъните за основаване на сходни начинания и образованието на младежите си заслужават.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР