Големите морски курорти се оплакаха, че няма туристи. Средата на

...
Големите морски курорти се оплакаха, че няма туристи. Средата на
Коментари Харесай

Морските ни курорти - празни. Цените са високи, туристите - кът

Големите морски курорти се оплакаха, че няма туристи. Средата на юни към този момент отмина, само че в " Слънчев бряг " и  " Златни пясъци " повечето хотели са празни. В по-малките морски курорти, които главно разчитат на българските летовници, също регистрират едва начало на сезона.

 

В " Слънчев бряг " все едно е паднала бомба

Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е съвсем празен в средата на юни.  " Все едно е паднала бомба. В момента са цялостни единствено няколко по-висококатегорийни хотела в курорта ", уточни пред " Травълнюз "  Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на притежателите в Слънчев бряг, която има комплекса „ Империал ризорт “. 

 

„ Сезонът стартира извънредно едва. Преди пандемията по това време към този момент гъмжеше от туристи. В момента единствено около 10 хотела са цялостни, а в останалите заетостта е под 10% “, изясни и хотелиерът Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

 

Хотелиерите и ресторантьорите в  " Слънчев бряг " страдат на първо място от неналичието на немските туристи, които преди ковид-пандемията бяха най-многобройните непознати посетители по нашето Черноморие. Това лято се чака броят им да бъде не повече от 50% от предковидната 2019 година, когато страната ни бе посетена от над 700 000 германци.

 

Засега от непознатите туристи в " Слънчев бряг " са започнали да идват британци и малко скандинавци. Чехи и поляци също се появяват, само че те не може да спасят сезона. Българите и румънците към момента не са тръгнали на отмора, разясниха локалните хотелиери.

 

Според тях две са съществени аргументи за продължаващия отлив на немски туристи. От една страна, те се страхуват да идват по българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и несигурността в ситуацията. От друга страна Германия навлезе в икономическа застоялост, инфлацията там остава висока и много германци се въздържат от морска отмора. Този спад на немския пазар беше ясен от преди няколко месеца, когато не бяха записани достатъчно чартъри от германските летища до Бургас и Варна.

 

Повишението на цените на нощувките и заведенията за хранене у нас това лято също способстваха доста задгранични, а и български туристи, да потърсят други други възможности за лятна отмора. В прилежаща Турция комплексите за същата цена оферират повече туристически услуги от дежурното легло плюс закуска, като някои предложения са много преференциални, тъй като включват и пътуването с рейс или аероплан.  

 

Средно с 15% е поскъпнала нощувката в хотел в " Слънчев бряг ", споделят от сектора. Aĸo минaлaтa гoдинa цeнaтa e билa 180-190 лeвa нa дeн зa cтaя, тaзи гoдинa е oĸoлo 250-260 лeвa. Наред с това заведенията за хранене и питейните заведения също са вдигнали цените минимум с 15%. С към 10% са поскъпнали и плажните такъми - чадър и шезлонг.

 

Хотелиерите обаче винят за слабото начало на сезона и несигурната политическа ситуация в страната. „ Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше голям растеж на туристите, само че подобен не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България зад граница и да изясни, че сме безвредна дестинация “, разяснява Веселин Налбантов. Сега хотелиерите се тормозят, че новините за опасност от замърсяване на Черно море от опустошения язовир „ Каховка “ може да  провалят съвсем сезона. 

 

В " Златни пясъци " личният състав е повече от туристите

Много слаба претовареност има и в курорта " Златни пясъци ". " Преди години по това време към този момент има доста туристи, в този момент в случай че вечерта се разхождаме по алеите и забележим екскурзиант, викаме " Ура ". В момента работната ръка в комплекса е повече от туристите ", сподели пред БНР хотелиерът Станислав Стоянов. 

 

Той също се пита от кое място пристигна този оптимизъм за силен сезон и не изключва да има доста банкрути в бранша. Все още много хотели на " Златни пясъци " не са отворили в очакване на туристите. " Има възможност и да не отворят през този сезон ", добави хотелиерът. Подобно на Слънчев бряг и тук почивката е поскъпнала с 15-20%.

 

В " Албена " разчитат на собствена реклама

В " Албена " регистрират положително начало на летния сезон. Но все пак курортът няма да може да доближи оборотите от преди пандемията, както вещаеше предходният министър на туризма. Същото разгласи сегашният - Зарица Динкова, съгласно която това лято ще посрещнем 4.5 млн. туристи, колкото и през 2019 г. 

 

" В " Албена " ще възстановим до 80% от туристите, които са ни посещавали преди пандемията ", сподели пред TravelNews Велина Гюмова, старши управител „ Продажби “ в курорта.

 

Все отново там тази година чакат да посрещнат повече туристи от Дания, Полша и Чехия, в сравнение с през 2019 г.  Българските и румънските туристи ще се запазят на равнищата от предходната година. 

 

И тук се оплакват от закъснение на немския пазар - чартърната програма това лято е по-слаба и по-къса като дълготрайност. От курорта обаче считат, че постепенно ще наваксат загубата, тъй като са подхванали независима реклама на курорта в Германия.

 

В Созопол се оплакват от неприятното време

По-слабо е началото на сезона и в Созопол тази година, туристите към момента са малко. Морският град главно разчита на български летовници, а неприятното време през юни е отсрочило почивката на доста хора. Поискани са пренасочване на резервации за по-нататък, споделят хотелиери. Те чакат туристическият поток да се раздвижи след излизането във почивка на учениците от 1 юли.

 

За българските туристи това лято цените на нощувките в дребни фамилни хотели и къщи за посетители по цялото Черноморие са скочили сред 10 и 30%. По-скъпа е и храната в заведенията, а чадър и шезлонг на плажа са по 7-8 лв.. 

 

Πo-eвтинa от Созопол излизa пoчивĸaтa в гpaдчeтa ĸaтo Kaвapнa, Axтoпoл, Царево. Taм cpeднoтo пoвишeниe нa цeнитe cпpямo минaлaтa гoдинa e c мeждy 5% и 10%.

 

Търговците в Созопол също към този момент вършат доста слаби продажби. " Няма ги съветските туристи, които купуваха, и бяха положителни туристи за нашия град. Няма ги немците, и скандинавците. По начало поляците постоянно са били слаби туристи, тъй като съвсем не вършат разноски отвън ол инклузива ", показва търговка на централна улица в Созопол. Наблюденията й са, че сезонът от  година на година става все по-къс - най-силен месец е юли, а след Аполония Созопол опустява.

 

По Северното Черноморие предимно уикенд туризъм се записва през юни, сподели пред БНР Десислава Кирякова, хотелиер в Балчик. Гостите са главно румънци и ползата е същият като предходната година. Отказаните резервации са в границите на нормалното и не са свързани със страхове от замърсяване на крайбрежните ни води след разрушаването на язовир „ Нова Каховка ”.

 

Еврото и Шенген дадоха подтик на туризма в Хърватия

В същото време Хърватия очаква рекордна година за туризма си, откакто, дружно с приемането на еврото,  страната се причисли и към Шенгенската зона за свободно придвижване през януари. Тези събития са нараснали значително броя на задграничните туристи, които желаят да посетят адриатическото крайбрежие на Хърватия, съобщи Ройтерс.  Наблюдава се растеж на туристите, които пътуват до Хърватия през уикенда от прилежащите страни като пряк резултат на присъединението към Шенген.

 

Туризмът образува 20% от хърватската стопанска система.  " Досега сме отчели близо 5 милиона гости и над 17.5 милиона нощувки, което съставлява 20% растеж от предходната година ", сподели Кристиян Станичич, директор на Хърватската туристическа асоциация, и добави, че нощувките са се вдигнали с 11% в съпоставяне с 2019 година, която бе рекордна по визити. Секторът е отбелязал облаги над 13 милиарда евро през 2022 година като се очаква те да бъдат усъвършенствани тази година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР