Големите двуизмерни фасади на сгради правят този град да изглежда

...
Големите двуизмерни фасади на сгради правят този град да изглежда
Коментари Харесай

Първият изкуствен град изцяло за самоуправляващи се автомобили

Големите двуизмерни фасади на здания вършат този град да наподобява като излязъл от холивудски уестърн.

Но единственото нещо, което ще видите в Мсити (Mcity), са самоуправляващи се коли, тъй като задачата на основаването на града е това да е първата в света следена среда за тестване на технологията на бъдещето.

Градът се простира на повърхност от 13 хектара и е част от кампуса на Мичиганския университет. Проектът ще бъде воден от университетския център за трансформиране на подвижността (Mobility Transformation Centre), като в града ще бъдат тествани всевъзможни типове самоуправляващи се коли.

На тествания ще бъдат подложени свързани в мрежа коли, които споделят между тях или с основна база (наречена V2V или V2I), само че из града ще бродят и изцяло самостоятелни коли.

„ Въпреки че към този момент даже по същинските улици има пуснати самоуправляващи се коли, към момента предстоят доста провокации “, споделя Питър Суетман (Peter Sweatman), шеф на центъра за трансформиране на подвижността.

„ Мсити е безвредна, следена и реалистична среда, с помощта на която ще разберем по какъв начин да се възползваме оптимално бързо, елементарно и безвредно от невероятния капацитет, който имат самостоятелните и обвързваните в мрежа коли. “

Мсити наподобява на най-обикновено предградие, а инфраструктурата му се състои от свързани улици, кръстовища и като цяло всичко, което бихте очаквали да видите в един дребен град. Освен нежните фасади на здания всичко друго е същинско – пътни знаци, кръстовища, светофари, улично осветяване и доста други.

Павираните тротоари служат единствено за обрисуване на краищата на улиците, а дизайнерите на Мсити са се постарали да изкопират всички усложнения, които изпитват кандидат-шофьорите. Само че този път водачите не са хора.

По улиците има трудности, които имитират ремонт на пътя, някои знаци са зацапани с графити, пътната маркировка е избледняла тук-там.

Според един от откривателите – Раян Юстис (Ryan Eustice), това, че в този момент е допустимо самоуправляващите се коли да бъдат изложени на допустимо най-опасните и неуместни условия, значи, че един километър тестване в Мсити се равнява на стотици километри по същинските пътища, тъй като по същинските пътища толкоз доста затруднения се случват рядко и на огромни дистанции едно от друго.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР