Големите чужди туроператори настояват за мерки от държавата за привличането

...
Големите чужди туроператори настояват за мерки от държавата за привличането
Коментари Харесай

Големите туроператори искат мерки от държавата за привличането на повече туристи

Големите непознати туроператори упорстват за ограничения от страната за привличането на повече туристи в България през идната година. Това излиза наяве от среща на Асоциацията на инкаминг организациите (AIA) със служебния министър на туризма Илин Димитров.

„ Мерките са нужни за възстаноняването на пазари като Германия, Англия, Австрия, Полша, скандинавските страни и други, които през миналото лято не съумяха да доближат равнищата от преди пандемията поради войната в Украйна “, съобщи за TravelNews Иван Грошев, ръководител на асоциацията, в която влизат представителствата на огромните туроператори Jet2Holidays, DER Touristik, Schauland reisen, FTI, TUI, Alltours, Balkan Holidays UK и фирмите “Клуб Магелан ” и “Гоу ту холидей ”.

Според Грошев максимален отлив на туристи поради войната се следи от Германия и страната би трябвало да предприеме ограничения на този пазар и да изиска поддръжка от Европейската комисия. България е най-засегната поради близостта си с Украйна, до момента в който да вземем за пример Гърция, Хърватия, Испания, Италия и други средиземноморски дестинации нямат този проблем, изясни той.

Туроператорите упорстват за възобновяване на програмата от 35 евро дотация на седалка в самолетните компании за доведен екскурзиант през целия летен сезон на 2023 година или да бъде по-висока от 60 евро на човек и да важи единствено за по-слабите месеци – май, юни и септември. Министърът на туризма Илин Димитров разгласи, че към този момент е изпратил питане до Европейска комисия по отношение на програмата. В допълнение той упорства дотацията да важи и за проведените групи с рейсове, като най-вече такива туристи идват от Полша и прилежащите страни. При състояние, че Европейска комисия даде зелена светлина за мярката, тя би трябвало да бъде гласувана в бюджета на страната за идната година от новия парламент.

Асоциацията на инкаминг организациите поддържа нарастването на средствата за реклама на България от 100 млн. лева, каквато концепция стартира министър Димитров. Действащият сега бюджет от 18 млн. лева е извънредно непълен, акцентира Иван Грошев. Министърът е обяснил, че се приготвя законодателна самодейност, която да улесни цифровия маркетинг и реклама на България в обществените мрежи, като туристическото ведомство да може да заплаща непосредствено без процедури по Закона за публичните поръчки. Министерството приготвя взаимно с Германската туристическа асоциация (DRV) експедиентски тур на публицисти, които да посетят страната ни. Засега обаче не се прави нищо на пазар Англия, който е най-големият за зимния сезон.

Туроператорите поддържат още 9% Данък добавена стойност за целия туристически бранш да се резервира и през идната година. От министерството разискват още концепция за таван на природния газ или безакцизна нафта за хотелите в зимните курорти, която да залегне в бюджета на страната за 2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР